De gevaarlijkste complottheorie van China is een geopolitieke tijdbom

Peking houdt vol dat de VS onderzoek naar biologische wapens in Oekraïne bekostigt. Deze desinformatie kan gebruikt worden om de Russische invasie van Oekraïne en Chinese militaire bijstand te legitimeren.

Terwijl het westen de grove middelen bovenhaalt om Rusland volledig te isoleren en zo de oligarchen van dat land te ontmoedigen, kijkt China toe vanaf de zijlijn. China en Rusland verklaren dat ze een vriendschap “zonder grenzen” onderhouden, maar tot nu toe heeft Peking enkel zijn economische banden met Rusland in stand gehouden. Politieke leiders van de EU-lidstaten denken echter dat China overweegt om weldra militaire steun te leveren aan Rusland. 

Daarvoor moet China echter een legitieme reden hebben. Peking wordt namelijk niet graag gezien als een agressor op het internationale toneel. China’s ambitie blijft erin bestaan om zich deze eeuw op te werpen als een geopolitieke leider die economische en politieke stabiliteit kan brengen op een andere en betere manier dan de Verenigde Staten.

Deze maand heeft Peking schijnbaar een goede reden gevonden om het conflict in Oekraïne te laten escaleren en zelfs zijn eigen deelname op lange termijn te legitimeren. Op 14 maart ontmoetten delegaties van de VS en China elkaar in Rome voor het eerst sinds het begin van de invasie van Oekraïne. Daar kwam China op de proppen met een verhaal dat de wereld mogelijk voor onbepaalde tijd in twee kampen zal verdelen. De Chinese functionaris Yang Jiechi voerde namelijk aan dat de VS onderzoek naar biologische wapens financiert in Oekraïne, recht op de drempel van Rusland.

336 biologische faciliteiten in 30 landen

China beweert dat deze biologische faciliteiten een duidelijk risico vormen voor de regio en meent dat de VS met het project de internationale wetgeving schendt. Er is echter geen enkele aanwijzing dat dergelijke biologische laboratoria bestaan, schrijft het Amerikaanse non-profitproject PolitiFact.

“Er zijn geen door het Amerikaanse leger beheerde laboratoria in Oekraïne. In plaats daarvan heeft de VS sinds 2005 steun verleend aan het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid om de laboratoria voor volksgezondheid te verbeteren, wier missie gelijk is aan die van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC)”, verklaarde Andy Weber, bestuurslid van de Arms Control Association. “Deze laboratoria hebben een belangrijke rol gespeeld bij het tegenhouden van de verspreiding van COVID-19”, wierp Weber nog op.

Maar China blijft kritisch over de Amerikaanse financiering van deze laboratoria. Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken, eist dat de Verenigde Staten een volledig rapport van alle militaire biologische activiteiten in eigen land en buitenland vrijgeven voor de internationale gemeenschap om in te kijken. Volgens Zhao beheren de VS 336 biologische faciliteiten in zo’n 30 landen. 26 daarvan zouden in Oekraïne gevestigd zijn.

“Dit is allemaal een duidelijke truc van Rusland om te proberen zijn verdere opzettelijke, niet-uitgelokte en niet-gerechtvaardigde aanval op Oekraïne te rechtvaardigen”, vuurt Jen Psaki, perschef van het Witte Huis, terug op Twitter.

“Voor wie de vroege pandemie volgde, komt dit bekend voor”

“Voor iedereen die de Chinese staatsmedia tijdens de vroege pandemie in de gaten hield, komt deze berichtgeving waarschijnlijk bekend voor”, schreven analisten van Miburo Solutions, een Amerikaanse consultant die desinformatie onderzoekt. Daarmee bedoelen de analisten dat het inderdaad niet de eerste keer is dat China beweert dat de VS biologische wapens ontwikkelt. Dit was tijdens de hoogdagen van de COVID-19-pandemie een theorie die zowel Washington als Peking over elkaar verspreidden. 

China lijkt die strategie echter vanonder het stof gehaald te hebben voor de oorlog in Oekraïne. De Chinese staatsmedia Global Times publiceerde op 10 maart een artikel waarin het Russische ministerie van Defensie wordt geciteerd over Amerikaanse labs in Oekraïne. Het Russische instituut beweert dat de labs onder andere zouden experimenteren met coronavirussen afkomstig van vleermuizen. 

Er zouden inderdaad Duitse wetenschappers samen met Oekraïense collega’s onderzoek gedaan hebben naar vleermuizen en hun parasieten en virussen. Dit zou echter routinematig epidemiologisch onderzoek zijn, en helemaal niets te maken hebben met de ontwikkeling van biologische wapens, menen de wetenschappers.

Het “biowapen”-verhaal wordt belangrijke strategie voor de oorlog in Oekraïne

De nieuwe labtheorie van China is een duidelijk teken dat Peking niet van plan is om te stoppen met zijn campagne om de VS af te schilderen als de werkelijke boosdoener in het conflict rond Oekraïne. De nieuwe desinformatie-strategie van het Kremlin en Peking, die getest werd tijdens de pandemie, bestaat erin om een reeks tegenstrijdige verhalen af te vuren op de eigen bevolking en het Westen.

De woordvoerder Zhao Lijian, die met het labverhaal op de proppen kwam, was bovendien de eerste Chinese functionaris die in 2021 meende dat de VS het coronavirus hebben ontworpen als een biologisch wapen in een onderzoekscentrum in de staat Maryland. De meeste wetenschappers zijn het er voorlopig nog steeds over eens dat het coronavirus duidelijk niet door de mens gemaakt is.

“Aangezien deze desinformatiecampagne zo wijdverspreid was, is het geen verrassing dat het “biowapen”-verhaal een nieuwe bestemming heeft gekregen en nu gericht is op de oorlog in Oekraïne”, besluiten analisten van Miburo.

(ns)

Meer