Gerucht: Apple verlaagt beeldkwaliteit iPhone 12 Pro

Er zijn nieuwe problemen opgedoken bij de productie van de iPhone 12 Pro (Max). Volgens een bekende analist slaagt Apple er niet in om voldoende driver-ic’s te krijgen voor 120 Hz-schermen. Daardoor ziet het bedrijf zich genoodzaakt de lancering nog meer uit te stellen, of te kiezen voor schermen van amper 60 Hz.

In het nieuws: Volgens Ross Young van analistenbureau DSCC slaagt Apple er niet in om op tijd voldoende driver-ic’s te hebben voor zijn 120 Hz-schermen voor de iPhone 12 Pro (Max). Dat nieuws kan als betrouwbaar gezien worden, aangezien Young zich in het verleden al meermaals bewees als kenner als het op displays van smartphones aankomt.

Wat is het probleem precies? Apple leek zijn Pro-modellen van de iPhone 12 graag te willen uitbrengen met een verversingssnelheid van 120 Hz. Daarvoor heb je echter niet alleen een scherm nodig van 120 Hz, maar ook een driver-ic die voor de aansturing van het scherm zorgt.

 • Met de productie van de OLED-schermen die 120 Hz aankunnen, zou niets mis zijn. De hardware die nodig is om die aan te sturen – de driver-ic’s – lijkt echter niet op tijd klaar te raken.

Wat is verversingssnelheid? Bij schermen gaat het tegenwoordig niet meer enkel om de grootte, de resolutie of het materiaal, maar wordt er steeds meer gekeken naar de refresh rate, ofwel verversingssnelheid.

 • Hoe hoger die is, hoe helderdere vloeiende beelden je op je scherm krijgt. Dat verschil merk je vooral als je scrolt of games speelt. Daardoor voelen je ogen ook minder snel vermoeid aan als je op je smartphone kijkt.
 • 120 Hz is momenteel de beste refresh rate op de markt voor smartphones. Je vindt het onder andere terug op de OnePlus 8 Pro en de Samsung Galaxy S20 Ultra.

Wat zijn de gevolgen? Apple heeft twee manieren om met dit vervelende probleem om te gaan, al hebben die allebei serieuze nadelen.

 • Lancering uitstellen: De coronacrisis heeft de productieketen van Apple zwaar getroffen. Heel wat fabrikanten van iPhones moesten tijdelijk hun deuren sluiten, waardoor het bedrijf sowieso al vertraging opliep.
  • Volgens de laatste geruchten zou het iPhone 12-event halverwege oktober georganiseerd worden, zo’n drie weken later dan normaal.
  • De Pro-modellen zouden zelfs maar in november beschikbaar zijn.
  • Een nieuw uitstel lijkt dan ook niet aan te raden. Op Twitter zegt analist Ross Young ook dat Apple wel in staat is ‘bergen te verzetten‘, maar dat hij moeilijk kan inschatten hoe lang zo’n nieuw uitstel zou duren.
 • Lagere kwaliteit: De andere optie voor Apple is om terug te vallen op het originele design dat het in gedachten had voor alle modellen van deze iPhone 12-reeks.
  • Het probleem is dat dat 60 Hz is, heel wat minder dan de 90 Hz of 120 Hz die de meeste high-end-toestellen van concurrenten met Android op dit moment hebben.
  • Het is maar de vraag of consumenten van Apple zo’n technische achterstand zullen aanvaarden voor een iPhone die meer dan 1.000 euro zal kosten.
  • Toch lijkt deze oplossing volgens analist Young de meest realistische.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20