Gerenommeerd grondstoffenhandelaar: Olieprijs kan naar 200 dollar per vat schieten – zelfs bij staakt-het-vuren in Oekraïne

De prijs van ruwe olie kan dit jaar nog oplopen tot 200 dollar per vat. Dat zei de befaamde Franse grondstoffenhandelaar Pierre Andurand in een interview met financiële nieuwsdienst Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne zorgden eerder deze week voor optimisme, wat leidde tot een daling van de olieprijzen. Maar op donderdag schoten Brent ruwe olie en West Texas Intermediate (WTI) weer voorbij de 100 dollar per vat nadat een woordvoerder van het Kremlin een bericht over progressie in de richting van een staakt-het-vuren, ontkende. Volgens een rapport van energiewaakhond IEA zou een lagere vraag naar Russische olie dan weer de "grootste bevoorradingscrisis in decennia" kunnen veroorzaken.

200 dollar is ongeveer het dubbele van het huidige niveau, aangezien een vat WTI gisteren aan 103 dollar noteerde. De reden van die immense prijsstijging? Het feit dat Russische ruwe olie voorgoed van de markt verdwijnt, aldus Andurand.

“Markt in evenwicht”

De Fransman wierp tegen Bloomberg News op dat de olieprijzen de kaap van 200 dollar moeten ronden om de vraag te verminderen, en “de markt in evenwicht te brengen”. De Amerikaanse boycot van Russische energie, die naar aanleiding van Vladimir Poetins agressie in Oekraïne ingesteld werd, zou namelijk een permanent tekort aan ruwe olie teweegbrengen.

De CEO van Andurand Capital schatte dat 4 miljoen vaten olie per dag aan de kant zijn gezet sinds de Poetins troepen Oekraïne aanvielen, en het Westen reageerde daarop met een stortvloed aan sancties tegen de Russische economie.

“Ik denk niet dat als ze plotseling stoppen met vechten, de olie terugkomt”, stipte hij aan. “Dat zal niet het geval zijn. De olie zal voorgoed weg zijn. We zullen moeten leven met hogere prijzen om de vraag laag te houden.”

“Vernietiging van de vraag accepteren”

Andurand hecht dus weinig belang aan een mogelijk staakt-het-vuren. Hij betoogde dat het Westen de sancties tegen Rusland waarschijnlijk zal handhaven totdat het erop vertrouwt dat Poetin geen aanval zal uitvoeren op een ander land, of totdat er een nieuw, betrouwbaar regime is. En dat kan nog wel even duren.

Om het aanbodtekort te corrigeren, kan het Midden-Oosten volgens Andurand de productie misschien met 1,5 miljoen vaten per dag verhogen – daardoor zou er nog steeds een gat van 2,5 miljoen vaten overblijven, weet Business Insider. Om het verschil goed te maken, zal de wereldeconomie manieren moeten vinden om de vraag te verminderen.

“We moeten de vernietiging van de vraag accepteren”, wierp hij op. “We moeten zoveel mogelijk energie besparen.”

Volatiele tijden

Andurand is bekend om het succesvol verhandelen van grondstoffen in bijzonder volatiele tijden. Hiermee heeft hij zijn rijkdom, en die van de andere investeerders bij Andurand Capital, vergaard.

Zo nam hij bijvoorbeeld een shortpositie in olie in toen de prijzen in april 2020 zodanig daalden dat ze negatieve gebieden betraden. Door de uitbraak van de coronapandemie overstemde het aanbod toen de vraag en hadden handelaars geen fysieke opslagruimte meer voor ruwe olie.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20