Gerecycleerde textielvezels moeten nieuw Fins exportproduct worden

Het Finse bedrijf Infinited Fiber Company (IFC) wil een innoverende fabriek bouwen voor de productie van nieuwe textielvezels op basis van kledingafval dat wordt gerecycleerd. De fabriek zou tegen het midden van dit decennium volledig operationeel moeten zijn. Dat heeft Petri Alava, oprichter en chief executive van Infinited Fiber Company gezegd.

De bouw van de fabriek, volgens Alava wereldwijd de eerste in zijn soort, zou een investering vergen van 400 miljoen euro. De nieuwe site zou ook ongeveer 270 nieuwe banen creëren. Daarnaast wordt gewag gemaakt van ongeveer 800 indirecte arbeidsplaatsen.

Leegstaande papierfabriek

Het nieuwe bedrijf wordt ondergebracht in de leegstaande papierfabriek Veitsiluoto van het Finse concern Stora Enso in Kemi, een stad aan de noordelijke kust van de Baltische Zee. De papierfabriek werd vorig jaar gesloten.

Infinited Fiber Company streeft naar een capaciteit van 30.000 ton Infinna-vezels, een hernieuwbaar kwalitatief product dat een sterke gelijkenis vertoont met katoen, per jaar. Dat komt overeen met een productie van ongeveer 100 miljoen t-shirts.

“Circulariteit is de kern van ons bedrijf”, verduidelijkt Alava. “We proberen in al onze activiteiten gebruik te maken van bestaande bronnen. De historische industriële site van Veitsiluoto past perfect in dat streven.”

Daarbij wijst de topman onder meer ook op de gemakkelijke toegang tot hernieuwbare elektriciteit en water, terwijl ook de nabijheid van een uitgebouwde haveninfrastructuur en de aanwezigheid van geschoolde arbeidskrachten een bijkomende troef vormen. Alava merkt daarbij op dat de activiteit een bijkomende tewerkstelling garandeert en bovendien een nieuw Fins exportproduct creëert.

Patent

“We maken gebruik van een nieuwe, gepatenteerde technologie die textielafval omzet in een nieuwe geregenereerde textielvezel”, zegt Alava. “Hiermee wordt op het gebied van duurzaamheid een belangrijke stap gezet.”

“Een Finse consument gooit jaarlijks ongeveer 13 kilogram kleding weg. Zes jaar geleden werd in Finland echter een wet uitgevaardigd waardoor deze afvalproducten niet langer op stortplaatsen mogen worden gedumpt. Daardoor kwam afgeschreven kleding steeds vaker in de gewone vuilnisbakken terecht. Met deze nieuwe productie is voor dat afvalproduct een alternatieve oplossing gevonden.”

Het Finse bedrijf rekent op een grote interesse vanuit de textielindustrie, die immers oplossingen zoekt om zijn grote ecologische voetafdruk te verminderen.

Alava stelt daarbij dat vooral het waterverbruik een groot verschil kan maken. Bij de traditionele productie is voor de vervaardiging van één t-shirt ongeveer 2.700 liter zuiver water nodig. Met de nieuwe technologie zou dat benodigde volume echter met 99 procent kunnen worden verminderd.

Een grote reeks modemerken – waaronder Tommy Hilfiger, Zara, Patagonia, Pangaia, H&M Group en Bestseller – hebben voor de afname van Infinna-vezels al meerjarige contracten met de Finse onderneming ondertekend.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.