George Clooney en senator verhogen druk op Biden om uit de race te stappen

De Amerikaanse president Joe Biden (81) maakte de voorbije dagen via verscheidene mediakanalen duidelijk dat hij er niet aan denkt om zijn kandidatuur voor een nieuwe termijn in te trekken, daarbij verwijzend naar zijn monsterscore tijdens de voorverkiezingen. Maar zijn dramatische optreden tijdens het debat met rivaal Donald Trump blijft hem parten spelen.

In het nieuws: Een grote naam uit de entertainmentwereld schaart zich bij de talrijk wordende groep prominenten die Joe Biden oproepen om zijn kandidatuur te stoppen. Hollywoodster George Clooney zegt in een opiniestuk in The New York Times dat de warrige taal van Biden tijdens het presidentiële debat geen alleenstaand geval was.

👉 “Het is hartverscheurend om te zeggen, maar de Joe Biden die ik drie weken geleden meemaakte op event om fondsen te werven, was niet de Joe ‘big F-ing deal’ Biden van 2010. Hij was zelfs niet de Joe Biden van 2020. Hij was dezelfde man die we allemaal zagen op het debat”, schrijft de politiek activistische Clooney, die al decennia de Democraten steunt.

Peilingen

Bovendien: Puur politiek gezien is het belangrijkste nieuwe feit dat nu ook een zittende Democratische senator zijn president oproept om een stap opzij te zetten.

  • Dat duidt erop dat Biden nu ook in het machtigste politieke cenakel van Amerika aanhang verliest.
  • “Voor het welzijn van het land roep ik president Biden op zich terug te trekken uit de race”, schrijft de Democratische senator Peter Welch (uit Vermont) in een opiniestuk in The Washington Post.
  • Welch geeft de slechte peilingen in enkele cruciale staten als argument. Als de Democraten die zouden verliezen, komt een presidentschap van de Republikein Donald Trump heel dichtbij.
  • Hij noemt vice-president Kamala Harris “een bewezen en capabele leider”, waarmee hij haar impliciet naar voren schuift als een mogelijk alternatief.

Ook nog: Het Californische zwaargewicht Nancy Pelosi, een generatiegenoot van Biden, zei in een interview met MSNBC dat het aan de president was om “de beslissing te nemen” over zijn kandidatuur, want “de tijd dringt”. Ze riep Biden niet expliciet op om zich terug te trekken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.