Gents biotechbedrijf ontwikkelt vaccin tegen Covid-19 op basis van kankertechnologie

De Gentse biotechstart-up myNEO werkt aan de ontwikkeling van een ‘universeel vaccin’ tegen Covid-19 en maakt daarbij gebruik van technologie voor kankerbehandeling. Dat meldt het bedrijf woensdag.

De start-up zegt dat het ‘veelbelovende’ Covid-19-eiwitten heeft geïdentificeerd die essentieel zijn voor het virus, om zeer gericht een immuunrespons op te starten.

‘Door specifiek te kiezen voor fragmenten die noodzakelijk zijn voor de werking van het virus, kent het vaccin een betere werking tegen zowel SARS-CoV-2 (het virus verantwoordelijk voor COVID-19, red.), als alle andere vormen van dezelfde virusfamilie met diezelfde onderdelen’, maakt myNEO zich sterk. ‘MyNEO gebruikt technologie voor gepersonaliseerde kankerbehandelingen om de belangrijkste segmenten van het virus te identificeren. De DNA-sequentie van kankercellen wordt vergeleken met gezonde, normale cellen van de patiënt. De verschillende fouten of mutaties die opduiken in de tumor geven aanleiding tot gemuteerde eiwitten, die het immuunsysteem van een patiënt kan herkennen.’

‘De myNEO-algoritmes zijn in staat om te voorspellen welke fragmenten van de gemuteerde eiwitten interessant zijn om een vaccin tegen te richten’, klinkt het. Het bedrijf zal nu verdere preklinische proeven uitvoeren in samenwerking met een Europees biotechbedrijf met een kankervaccintechnologie.

Het doel is om het vaccin begin 2021 te testen op mensen. Het vaccin zal niet alleen alle huidige Covid-19 vormen bestrijden, maar ook andere virussen van de coronagroep zoals SARS en MERS.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20