Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Gent duurste nieuwbouwstad in België

Logo Business AM
Economie

24/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

Isopix

Een appartement bouwen, dat kost dit jaar gemiddeld 4 procent meer dan in 2019. Maar in Gent is de prijs voor een nieuwbouw nog hoger dan in Antwerpen of zelfs de hoofdstad.

Betaalde u in 2019 nog 2.583 euro per vierkante meter voor een nieuwbouwappartementje, dan is dat nu ruim 2.680 euro, dat blijkt uit de Deloitte Property Index. Een huis is goedkoper per vierkante meter: voor net iets minder dan 1.950 euro per vierkante meter had u een nieuwbouw in 2019.

Arteveldestad is de duurste

Maar dat is gemiddeld gesproken. In de steden ligt die prijs een stuk hoger, en zeker in de Arteveldestad betaalt u een arm en een been voor uw vierkante meters. In Gent steeg de prijs van een nieuwbouwappartement met bijna 10 procent tot 3.475 euro per m². In Antwerpen ging die met het gemiddelde omhoog, in Brussel bleef de prijs stabiel. Een stad is zowat 30 procent duurder dan elders in het land, zeker als het over nieuwbouw gaat.

België is geen prijswinnaar, maar ook geen verliezer. Europees scoort ons land erg gemiddeld, vergeleken met buurlanden Duitsland, Frankrijk en Luxemburg zijn we ronduit goedkoop. In vergelijking met Nederland loopt onze prijsevolutie min of meer gelijk.

Luxemburg

De duurste plaats om een nieuwbouwappartement te kopen in Europa is zonder twijfel in Luxemburg, waar de prijs ook een stuk sneller steeg. U betaalt in het Groothertogdom maar liefst 7.145 euro per vierkante meter. Het goedkoopste land is dan weer Bulgarije. Een koopje: voor 550 euro per vierkante meter heeft u er een blinkend nieuw appartement.

Wat wil dat zeggen over de koopkracht? De woningprijzen stijgen alvast sneller dan de lonen. In België kopen we met behoorlijk weinig jaarlonen nog een huis of appartement. Met 4 brutojaarlonen koopt u namelijk een huis, enkel Portugal doet beter. Al speelt de hoge belastinggraad daar ook een rol: het verschil tussen bruto en netto is in België groter dan in de meeste andere landen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks