Genezen van Covid? Dan mag u IJsland binnen

IJsland heeft succesvol de eerste golf van het coronavirus afgeslagen en blijft momenteel prima cijfers voorleggen. Nu komt het land met een ambitieus reisplan.

Sinds midden juni mag u het land weer binnen. Oorspronkelijk testte IJsland alle arriverende toeristen op Covid 19. Dan moest u niet in quarantaine gaan. Wie wel positief testte, moest 14 dagen in zelf-isolatie.

Aanpak

Na een korte tweede golf in de zomer, draaide IJsland de schroeven dicht. Momenteel mag u kiezen: twee weken quarantaine of een test na aankomst, gevolgd door 5 dagen quarantaine en dan opnieuw een test, die beiden negatief moeten zijn.

Nu wil IJsland het nog gemakkelijker maken om in het land te reizen. Vanaf 10 december mag u vrij het land in en uit als u een document kan voorleggen dat bewijst dat u een positieve coronatest heeft afgelegd en inmiddels niet meer besmettelijk bent.

‘Volgens experts stellen mensen die het virus al hadden en opgeknapt zijn, geen risico voor andere mensen die het dan kunnen krijgen.’

Antilichamen

Nochtans is niet iedereen het daarmee eens. De meeste onderzoeken tonen wel aan dat herbesmetting met Covid-19 eerder uitzonderlijk is en de meeste patiënten een zekere immuniteit opbouwen. Het is echter nog helemaal niet duidelijk hoelang die immuniteit dan aanhoudt.

‘De infectie opnieuw oplopen is uitzonderlijk en is waarschijnlijk geen echte zorg in de eerste maanden na de infectie’, zegt dokter Amesh Adalja, onderzoeker aan de Johns Hopkins Universiteit aan Business Insider.

Daarnaast is het erg moeilijk om nu te testen. Proeven die een aantal antistoffen aantonen, staan nu eigenlijk nog in hun kinderschoenen en zijn mogelijk niet volledig accuraat. Een hoog aantal antilichamen staat niet noodzakelijk gelijk aan volledige bescherming.

Weinig risico

Dokter William Schaffner, professor infectieziekten aan de Vanderbilt-universiteit, is dan weer van mening dat de aanpak van IJsland relatief weinig risico inhoudt.

‘IJsland heeft gekeken naar deze info. En er komt dagelijks nieuwe informatie binnen over Covid-19. Zij concluderen daar nu uit dat de kans dat iemand opnieuw geïnfecteerd is en zo het virus opnieuw binnenbrengt in IJsland, zeer klein is.’

Meer