“Generatieve AI leidt tot een herpositionering van alle techreuzen”

Nina Schick is een auteur en gerenommeerd keynote speaker, gespecialiseerd is technologie en artificiële intelligentie. In 2020 publiceerde ze haar eerste boek, “Deep Fakes and the Infocalypse: What You Urgently Need to Know”. Schick is afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford en de Harvard Kennedy School of Government. In de aanloop naar de beurs Cybersec Europe (op 19 en 20 april in Brussels Expo) deelde ze in een exclusief interview met Business AM haar visie op de impact van Artificiële Intelligentie (AI) op onze samenleving.Gaat generatieve AI de mensheid automatiseren of gaan machines het overnemen?

“Ik geloof eerder dat generatieve AI een hulpmiddel is voor de mensheid. En alles wat de machine produceert, moet gecureerd worden, geleid, bewerkt, gecontroleerd door mensen. Onze rol in het productieproces gaat veranderen, waar we meer als curatoren zullen fungeren, eerder dan vast te zitten in het technische aspect van de productie. Ja, miljoenen mensen zullen interageren met kunstmatige intelligentie.”

Wat zal de impact op wereldschaal zijn? 

“Het zal invloed hebben op honderden miljoenen mensen en miljarden mensen beïnvloeden. De impact op de mensheid is onmiskenbaar. Waarschijnlijk in een tempo dat we nog nooit hebben meegemaakt. Hoe zal dit de wereld beïnvloeden? Ik denk dat dit de snelste versnelling is van de technologie die we tot nu toe kennen, en je moet dat zien in zijn historische context, want naast de technologische versnelling is ook adoptie exponentieel gegroeid, van internet tot smartphones en nu de AI-revolutie. Het is zelfs sneller dan alles wat we daarvoor kenden.”

Hoe zullen de techreuzen reageren?

“Ik denk dat je een fundamentele herpositionering ziet van alle technologiegiganten die een deel van de generatieve AI taart willen. Ze begrepen dat deze arena veelbelovend was, maar ik denk niet dat iemand verwachtte dat de dingen zich zo snel zouden ontvouwen als ze hebben gedaan.”

“Zoveel mensen zijn sinds de vrijgave van ChatGPT al in contact zijn gekomen met generatieve AI producten, tools en diensten. Er bestaat dus geen twijfel over dat er een soort van AI-wedstrijd gaande is tussen de techreuzen, waardoor dit hele gebied nog eens gaat versnellen.”

“Dat zal het toegankelijker maken. Het zal betekenen dat deze hulpmiddelen meer geld zullen genereren, meer toegankelijkheid, meer mensen die ze gebruiken, meer verspreid, wat allemaal gaat bijdragen aan mijn voorspelling dat dit zich sneller gaat ontvouwen dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.”

“Toch zijn het niet alleen de techreuzen die het veld gaan domineren, want er is een bloeiende open-source gemeenschap.  Veel modellen en veel generatieve AI tools, producten en diensten worden ook gebouwd door kleinere bedrijven in de open-source gemeenschap. Het heeft een paar decennia geduurd, maar kunstmatige intelligentie is hier om te blijven. Het komt binnen in zowel het bedrijfsleven als in het leven van de consument.”

? Meer in ons dossier Cybersecurity

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.