Geld lenen voor mijn vennootschap, hoe begin ik eraan?

Indien je een vennootschap hebt, kan je in verschillende situaties krediet nodig hebben: bij de opstart, wanneer kansen zich aanbieden, je krijgt een financiële tegenvaller, … Maar hoe begin je aan de zoektocht naar kredieten en wat zijn de mogelijkheden? We zetten het even op een rijtje.

Wat moet ik op voorhand bepalen? 

Ten eerste moet je goed weten hoeveel geld je in totaal zal moeten lenen. Er kunnen namelijk altijd bijkomende kosten zijn. Dit maak je best op in een financieel plan. Een grote klus, maar een boekhouder kan je hierbij helpen.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Lenen via een investeringskrediet of win-winlening 

Wanneer je financieel plan in orde is, kan je nagaan hoe je aan jouw kredieten zal komen. Bij het aangaan van kredieten denk je direct aan leningen. Lenen als vennootschap kan onder andere met een investeringskrediet. Een investeringskrediet wordt aangegaan om materiële, immateriële of financiële investeringen of bedrijfskapitaal te financieren. Iedere vorm van vennootschap kan ook gebruik maken van dit krediet. Hierbij is er een vast bedrag en een vaste looptijd. Het biedt vele mogelijkheden en voordelen. Zo kom je snel in aanmerking voor een subsidie en kan je ook kiezen in welke tijdsperiode je terugbetaalt. Er is een vaste rentevoet en de lasten zijn fiscaal aftrekbaar.

Een tweede mogelijkheid is een win-winlening. Lenen met de hulp van een vriend of familielid. Goed nieuws, want deze vorm van lenen is interessant voor beide partijen. De enige voorwaarden zijn: je bent een KMO en het maximum te lenen bedrag is 50.000 euro. Voordelen voor de kredietgever zijn er ook. Zo is er in de eerste plaats een belastingkorting. Dat gebeurt jaarlijks op het openstaande kapitaal. Ook krijgt de kredietgever natuurlijk interest. Die mag niet hoger liggen dan de wettelijke rentevoet. De enige voorwaarde bij het kiezen van een kredietgever is dat het geen aandeelhouder of bestuurder mag zijn van de onderneming.

Als starter hulp van de overheid 

Ben je een beginnende ondernemer? Dan kan je ook beroep doen op de overheid. Zij bieden drie formules aan:

  • Starteo-lening: deze lening kan je aangaan, als je maximaal vier jaar bezig bent met je onderneming en als je nood hebt aan extra krediet.
  • Optimeo-lening: deze lening is geschikt voor zelfstandigen die hun zaak willen uitbreiden. Dit moet wel gecombineerd worden met een hoofdlening die je bij de bank aangaat.
  • Initio-lening: Dit is een voordelige lening, zowel voor zelfstandigen als ondernemingen, waarbij je de helft van het geleende bedrag moet afsluiten bij de bank.

Zelf investeren 

Naast lenen kan je natuurlijk ook investeren in jouw eigen vennootschap: de kapitaalsverhoging. Je krijgt er geen interesten voor, maar wel nieuwe aandelen. Daarvoor moet je wel langsgaan bij de notaris en dit vraagt veel tijd en geld. Ook steek je jouw eigen privégeld in je vennootschap en je kan het er niet zomaar terug uithalen.

Als je een investering wil doen als vennootschap zijn er dus veel dingen waar je rekening mee moet houden. Maar eens je een duidelijk plan hebt, zijn er vele mogelijkheden om je investering te financieren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20