Geld lenen om je rekeningen te betalen?

 
In sommige gevallen kun je op financieel gebied zo in de knel komen te zitten dat er niets anders op zit dan geld lenen om je rekeningen mee te betalen. Zo kun je bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden met kosten opgescheept worden die je niet in je budget weet te passen. Hoe je de situatie ook wendt of keert er zal dan op geen enkele manier geld vrijgemaakt kunnen worden om alle rekeningen te betalen die op je deurmat zijn gevallen.

Bij wie kan ik geld lenen?

  • Schermafbeelding 2016-06-22 om 15.54.58Familie of vrienden: Hoewel het misschien logisch lijkt om bij familie of goede vrienden om financiële hulp te vragen als je je rekeningen niet kunt betalen, zullen toch een heleboel mensen deze weg liever niet bewandelen. Geld lenen bij een bekende kan immers voor bepaalde spanningen en zelfs wantrouwen zorgen. De relatie met de kredietverstrekker kan dan zwaar te lijden hebben, of zelfs op de tocht komen te staan. Indien je desondanks toch besluit om bij een familielid of vriend aan te kloppen voor een lening, dan doe je er goed aan de gemaakte afspraken duidelijk op papier te zetten en je hier strikt aan te houden.
  • Rood staan bij de bank: Bij een heleboel banken kun je, tot een bepaalde limiet, rood stand op je zichtrekening aanvragen. Dit is echter een erg dure manier van geld lenen en bovendien kan een bank van je verlangen dat binnen een bepaalde periode je negatieve saldo volledig aan hebt gevuld.
  • Een persoonlijke leningEen persoonlijke lening is een leenvorm waarbij je geld leent bij een bank, of een andere financiële instelling, tegen een vaste rente. Hierdoor zal de looptijd vaststaan en kun je tussentijds niet kosteloos aflossingen doen. Wel weet je vooraf exact wat je kunt verwachten en wat je elke maand dient af te betalen. Een persoonlijke lening is uitermate geschikt voor mensen die houden van zekerheid en die verwachten gedurende de looptijd van de lening niet vaker extra geld nodig te hebben.
  • Een doorlopend krediet: Een doorlopend krediet is een flexibele leenvorm waarbij je tussentijds kosteloos geld af kunt lossen. Bovendien kun je het afgelost geldbedrag opnieuw opnemen. Dit kan erg handig zijn als je verwacht in de toekomst vaker geld te moeten lenen, bijvoorbeeld om je rekeningen te kunnen betalen. Vanwege het flexibele karakter van deze lening weet je vooraf niet precies wat je te wachten zal staan en wanneer je schuld volledig afbetaald zal zijn.
  • Betalen met een kredietkaart: Een kredietkaart is, net zoals rood staan bij de bank, een dure manier omgeld te lenen. Om je rekeningen te betalen is dit dan ook een minder gunstige oplossing. Behalve wanneer je het gebruikte kapitaal van een kredietkaart direct weer terug kunt betalen, moet je namelijk rekening op een forse rente over de nog openstaande schuld.
  • Minilening: Als je slecht een gering geldbedrag wilt lenen om je rekeningen mee te betalen dan kan een minilening soms een goede oplossing zijn. Dit is een erg kleine lening met eveneens een erg korte looptijd. Vaak kun je namelijk hooguit euro per keer lenen en dien je dit geldbedrag binnen de die maanden in één keer weer terugbetaald te hebben. Ook de minilening kan worden beschouwd als een dure leenvorm. Je betaalt geen periodieke aflossingen met een bepaalde rentevergoeding, maar de totale leensom samen met een vooraf vastgestelde leenvergoeding.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Toetsing bij het CKP

Om te voorkomen dat je van de regen in de drup zult belanden als kredietnemer is elke kredietverstrekker wettelijk verplicht om leningen en kredieten vanaf 1000 euro en/of een looptijd vanaf 3 maanden te melden bij het Centrum voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Kredietverstrekkers zijn bovendien verplicht om voor dit soort leningen de registers van het CKP te raadplegen om te zien of je niet te veel schulden open hebt staan.

Op het moment dat je namelijk nog andere leningen hebt lopen, zal de kans groter worden dat je de nieuwe leensom niet probleemloos terug kunt betalen. Niet alleen zal de kredietverstrekker dan (voor een deel) naar het uitgeleende geld kunnen fluiten, maar ook zul je nog verder in de financiële miserie belanden. De registers van het CKP zullen dus zowel de kredietverstrekkers als de kredietnemers beschermen tegen onverantwoord leengedrag. Zelfs als je een lening aan wilt gaan voor het betalen van je rekening kan een kredietverstrekker je dit weigeren op grond van een registratie bij het CKP.

Vicieuze cirkel

Schermafbeelding 2016-06-22 om 15.56.15

Geld lenen om rekeningen te betalen, kan je in een heleboel gevallen in een vicieuze cirkel terecht laten komen. Je gaat immers het ene financiële gat met een nieuwe schuld vullen. Deze schuld moet je vervolgens, samen met een zekere rentevergoeding, ook weer af gaan betalen. Als dit patroon aan blijft houden, kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen waar je alleen met een heleboel zelfdiscipline, en wellicht de nodig professionele hulp, uit weet te komen. Vaak echter levert een dergelijke situatie echter een heleboel stress en problemen op waar niemand op zit te wachten. Wanneer je kunt, is het dan ook zeker aan te bevelen om geen geld te lenen om rekeningen mee te betalen.

Tip: Wat moet ik doen bij te veel schulden?

Communiceer met schuldeisers

In plaats van geld te gaan lenen om rekeningen mee te betalen, kun je beter in contact treden met de schuldeiser(s). Wellicht dat, als je je financiële situatie eerlijk uitlegt, er een betalingsregeling getroffen kan worden. Je hoeft dan geen lening aan te gaan en in een heleboel geen, of slechts weinig, extra kosten te maken. Uiteraard dien je je dan wel altijd strikt aan de gemaakte afspraken te houden. Als een schuldeiser echt geen kant op wil, kun je immers alsnog besluiten om geld te gaan lenen voor de betaling van de rekening.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20