Geld lenen geweigerd, wat nu?

Stel je voor: je bent eindelijk klaar om de grote stap te zetten naar zelfstandigheid. Een eigen auto, een eigen huis, een eigen bedrijf … Allemaal zaken waar je van kan dromen, maar die ook enorm veel geld kosten. En dit geld zal niet zomaar ergens klaarliggen. Gelukkig bestaat er dé oplossing: geld lenen. Maar wat als dat geweigerd wordt? 

Allereerst hoef je de hoop niet op te geven, die droomauto of dat droomhuis komt er! Maar een goede voorbereiding is belangrijk. We zetten even op een rijtje waar je allemaal rekening mee moet houden bij het aangaan van een lening. 

Wanneer wordt mijn lening geweigerd?

Banken smijten de leningen de deur niet uit. Lenen kan namelijk een risico vormen voor jou, maar ook voor de bank. De drie meest voorkomende redenen om iemand te weigeren zijn de volgende:

  • De zwarte lijst 

Je staat op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren of op de lijst met niet-gereglementeerde registraties. Je komt op deze lijsten terecht als je in het verleden problemen hebt gehad bij afbetalingen.

  • Jouw profiel 

Ten tweede wordt er gekeken naar jouw profiel. Jouw leeftijd, inkomen, aantal kinderen ten laste … Het is belangrijk dat de banken weten dat je financiële zekerheid hebt. Zo moet er zeker iedere maand een vast inkomen zijn. 

  • Bedrag op rekening 

Als laatste wordt er ook gekeken naar het bedrag dat op jouw rekening staat. Indien berekeningen aantonen dat je het bedrag niet zal kunnen terugbetalen, dan is het onmogelijk om jou een lening te geven.

Wat zijn de alternatieven?

Allereerst kan je verschillende banken afschuimen, maar op verplaatsing gaan is niet per se nodig. Op verschillende websites zijn er leningsimulaties te vinden. Enkele voorbeelden:

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Ook kan je het bedrag dat je wil lenen laten zakken, zo wordt de kans groter dat de banken jouw aanvraag wel accepteren. Als dat geen nut heeft zijn er nog altijd twee andere opties.

Zo is er de minilening. Dit een klein bedrag lenen op een korte termijn. De bedragen schommelen meestal tussen de 50 en 200 euro en moeten binnen de 30 dagen terugbetaald worden. Het enige nadeel hierbij is dat je er geen grote bedragen mee kan aflossen zoals bijvoorbeeld voor een huis.

Geld lenen, het klinkt soms als een ver-van-mijn bedshow. Maar je moet het niet altijd ver zoeken. Het is namelijk ook mogelijk om geld te lenen van ouders, familie, vrienden … Hiervoor zijn geen regels opgelegd, maar men moet wel alles onderling bespreken. Het is dus belangrijk om alles goed op papier te zetten. Geld is namelijk iets dat relaties snel kan aantasten.

Voor je een lening aangaat denk dus eerst zeker eens goed na wat voor jou de beste opties zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20