‘Gek idee’ van Roemeens computerprogrammeur levert hem een fortuin van 6 miljard dollar op

UiPath Inc. is een automatiseringssoftwaremaker die bij een recente Amerikaanse beursgang 1,3 miljard dollar (1,08 miljard euro) ophaalde. Het is het geesteskind van de Roemeense softwareprogrammeur Daniel Dines. Deze IT’er verliet in 2005 de VS, waar hij werkte voor Microsoft, om terug te keren naar zijn geboorteland. In de Oost-Europese natie richtte hij een bedrijf op. CEO Dines controleert nu een belang met een waarde van meer dan 6 miljard dollar (bijna 5 miljard euro), volgens gegevens verzameld door persbureau Bloomberg.

Daniel Dines worstelde met het leven in de VS nadat hij in 2001 zijn geboorteland aan de Karpaten verliet om voor Microsoft te werken. Deze ervaring legde de basis voor ’s mans enorme kapitaal. Zonder zijn -betrekkelijke- mislukking in de VS en zijn zelf gekozen repatriëring zou hij niet staan waar hij nu staat.

Software voor ‘laaggeschoolde’ taken

De software van het bedrijf voert veel ‘laaggeschoolde’ taken uit. Deze besteedden bedrijven vroeger uit aan mensen in lagelonenlanden, zoals India of de Filipijnen. 

De technologie, die bekend staat als robotic process automation technology, neemt repetitieve, routinematige gegevensinvoer- en verwerkingstaken over. 

Software van Dines is gebruikt in ziekenhuizen en geneeskundige projecten om te helpen bij de strijd tegen Covid-19, aldus de website van UiPath.

Dines, die wiskunde en computerwetenschappen studeerde aan de universiteit van Boekarest, groeide op in Roemenië toen het land nog werd geregeerd door communistisch dictator Nicolae Ceausescu. Hij richtte het bedrijf op onder de naam DeskOver en doopte het in 2015 om tot UiPath. De Roemeen runde het bedrijf vanuit een appartement in de hoofdstad voordat het hoofdkantoor in 2017 naar New York verhuisde.

Financieringsronde

UiPath haalde 750 miljoen dollar (623 miljoen euro) op in een financieringsronde geleid door Alkeon Capital en Coatue. Die gaf het een waarde van 35 miljard dollar (29 miljard euro). Altimeter Capital Management, Dragoneer, IVP, Sequoia Capital, Tiger Global Management en fondsen geadviseerd door T. Rowe Price Associates schoten ook in.

Dines bezit alle klasse B-aandelen van het bedrijf, die 35 stemmen per stuk hebben – in vergelijking met één stem voor klasse A-aandelen. Hij zal UiPath na de beursgang blijven controleren en verkocht aandelen in het aanbod ter waarde van ongeveer 75 miljoen dollar, volgens de deponeringen.

‘Je moet op een gegeven moment een naamloze vennootschap worden om je werknemers meer liquiditeit te geven. Om hen aandelenopties te geven,’ zei hij vorig jaar tegen Bloomberg. ‘We zijn er bijna.’

Profiel van iemand die tot de 500 rijksten ter wereld behoort

‘Voor iemand die als twintiger vanuit Oost-Europa naar de VS ging, was het een grote uitdaging om me daar aan te passen. Ook al was mijn ervaring bij Microsoft professioneel gezien geweldig,’ zei Dines (49) vorig jaar op de jaarlijkse technologieconferentie Montgomery Summit.

Als gevolg daarvan ‘had ik het gekke idee om terug te gaan en een bedrijf te beginnen,’ voegde hij eraan toe.

UiPath, dat in 2019 werd gewaardeerd op 7 miljard dollar (bijna 6 miljard euro), is nu ongeveer 30 miljard dollar (bijna 25 miljard euro) waard. Hiermee behoort Dines tot de 500 rijksten ter wereld, volgens de Bloomberg Billionaires Index

‘Een bedrijf starten vanuit een kleine plaats zonder markt heeft een verborgen voordeel: het dwingt je om vanaf de eerste dag globaal te denken,’ aldus de schatrijke Roemeen.

Hij had eerder aangegeven dat zijn bedrijf zich voorbereidde op een beursnotering begin 2020.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20