Geen vervoer in provincie Antwerpen op laatste stakingsdag De Lijn

Er is vrijdagochtend geen enkele tram of bus kunnen uitrijden in de provincie Antwerpen. De Lijn kan door een staking bij de dispatch de veiligheid niet garanderen, meldt de vervoersmaatschappij.

De staking bij de dispatching – in de ochtendploeg een zestal mensen – dwingt De Lijn ertoe alle voertuigen in de provincie terug te roepen. De Lijn hoopt nog een oplossing te vinden. ‘We werken er met man en macht aan’, zegt een woordvoerster. Hoe De Lijn dat voor elkaar zal krijgen, is niet duidelijk.

Volgens Antwerps ACOD-secretaris Geert Vermunicht zal de actie nog de hele dag duren. ‘Ik zou niet weten welke oplossing ze zouden vinden.’ Volgens hem is het in Antwerpen nog nooit gebeurd dat de dispatching het werk neerlegt. ‘Eigenlijk voert enkel ACOD actie, maar ook de achterban van de andere bonden heeft zich aangesloten.’

Hoge werkdruk

Vrijdag is de laatste dag van de staking van ACOD bij De Lijn, die maandag begon. De socialistische vakbond koos voor een staking om haar ongenoegen te uiten over de directie van De Lijn. Ze vragen geen extra loon, maar willen meer begrip voor de bezorgdheden en problemen van het personeel, zoals de hoge werkdruk.

Ook hinder in andere provincies

Ook in Gent is er vrijdagochtend hinder door de actie. De lijnen 1, 2, 3 en 4 rijden om de 15 minuten, lijnen 5 en 9 om het half uur en lijnen 6 en 39 om het uur. Lijn 17 rijdt niet. Op de streeklijnen is er lichte hinder.

In Vlaams-Brabant is er hinder over alle lijnen, in West-Vlaanderen wordt een kleine helft van de ritten niet gereden en in Limburg spreekt De Lijn van zeer lichte hinder.

Wie wil nagaan of zijn bus of tram rijdt, kan de realtime-informatie raadplegen op de website en in de applicatie, aldus De Lijn nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20