Geen publiek meer toegelaten bij sportwedstrijden

Alle sportwedstrijden moeten vanaf dit weekend achter gesloten deuren plaatsvinden. Publiek is niet toegelaten, besliste het Overlegcomité donderdagavond.

Het was al langer aangekondigd dat de protocollen in de sport- en cultuursector zouden herzien worden en dat is ondertussen deels gebeurd. Donderdagavond kwam het Overlegcomité voor een eerste keer samen en besliste het dat alle professionele sportwedstrijden vanaf nu zonder publiek moeten plaatsvinden.

De beslissing werd donderdagnacht rond 1 uur gelekt naar een aantal media en wordt vrijdag om 9 uur verder toegelicht op een persconferentie.

Geen amateurcompetitie

Niet alle sportorganisaties zullen daar even gelukkig mee zijn, want deze week pasten velen hun infrastructuur nog aan aan de regels die vorige week vrijdag werden aangekondigd. De Belgische voetbalcompetitie Pro League verdeelde alle stadions in compartimenten van 200 toeschouwers op vraag van de regering. Dat werk is nu voor niets geweest.

Professionele wedstrijden kunnen dus wel blijven doorgaan, net als jeugdwedstrijden. Amateurcompetities voor volwassenen worden stilgelegd, een beslissing die Voetbal Vlaanderen eerder al zelf nam.

De regering komt daarmee tegemoet aan de oproep van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez om de sportrichtlijnen te verstrengen. ‘Hoe gaan we aan een restauranthouder, die zijn zaak met 40 plaatsen moet sluiten, uitleggen dat als die z’n televisie aanzet en Standard-Brugge ziet, dat er daar 7.000 mensen zitten?’, klonk het eerder deze week.

Cultuur

Volgens Het Nieuwsblad besliste het Overlegcomité ook al dat er in theaters en bioscopen nooit meer dan 200 mensen per zaal zijn toegelaten en dat er altijd 1,5 meter moet zijn tussen elke toeschouwer. Dat was eerder verkleind tot 1 meter. Ook zouden uitzonderingsregimes voor grote zalen geschrapt worden.

Als laatste maatregel zouden alle jeugdkampen en overnachtingen verboden worden. Oudere groepen zouden geen binnenactiviteiten meer mogen doen.

De maatregelen gaan in vanaf dit weekend en gelden voor vier weken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20