Geen daden maar woorden: het adagium van de bankenwereld met betrekking tot de klimaatproblematiek

De berichten over mijn dood zijn zwaar overdreven.” Het is een bekende quote van Mark Twain en nergens is die meer actueel dan in de olie- en gasindustrie. Terwijl Jan met de pet zich blauw betaalt aan benzine en verwarming, vieren de traditionele gas- en petroleumexporteurs elke dag nieuwjaar.

De aankondiging van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dat Nord Stream 2 voorlopig niet in gebruik zal worden genomen, deed Europese gasprijs maandag met bijna tien procent stijgen.

Banken blijven oliemaatschappijen, frackingbedrijven en kolengestookte elektriciteitscentrales op hun wenken bedienen. Wel raden ze diezelfde Jan met de pet steeds vaker aan duurzame beleggingen te kopen.

Banken blijven olie-, kolen- en gasindustrie op hun wenken bedienen

JPMorgan Chase & Co. is de belangrijkste uitgever van obligaties voor olie-, gas- en steenkoolbedrijven. De voorbije weken heeft de bank voor ongeveer 2,5 miljard dollar aan obligaties onderschreven. Dat voor bedrijven als Gazprom en de Amerikaanse olieproducent Continental Resources. In oktober trad JP Morgan Chase nochtans met veel fanfare toe tot een wereldwijde alliantie die aangeeft dat ze tot een netto nul-uitgifte in de financiële sector wil komen. Van een dubbele moraal gesproken.

(Foto: Vuk Valcic / SOPA Images/Sipa USA/Isopix)

Dan is er de Amerikaanse bank Wells Fargo, die volgens Bloomberg de meeste leningen van alle banken aan fossielebrandstofbedrijven verstrekt. De bank zou haar leningen aan de sector dit jaar zelfs verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. 

In totaal gaven door Wall Street geleide bankensyndicaten dit jaar voor bijna 250 miljard dollar aan obligaties uit van fossiele brandstofbedrijven. Dat bedrag is sinds 2016 ongewijzigd gebleven. Geen daden maar woorden lijkt het adagium van de bankenwereld met betrekking tot de klimaatwijziging.

Dan zijn er de Californische pensioenfondsen. Die behoren ook tot de grootste investeerders in de fossielebrandstofindustrie. In totaal zit 42,8 miljard dollar van de portefeuilles van de twee grootste fondsen in de sector met klimaatdodende bedrijven. Niet slecht voor een staat die er graag prat op gaat een pionier te zijn in klimaatneutraliteit.

Het ratingbureau Moody’s tenslotte schat dat banken, verzekeraars en vermogensbeheerders in de 20 grootste economieën van de wereld nog steeds zo’n 22.000 miljard dollar hebben geïnvesteerd in koolstofintensieve industrieën.

Banken mogen dan al niet de veroorzakers van het probleem. Zij zijn de smeerolie van een systeem dat de beloften die de politiek maakt tot een farce herleidt.

Meer