België zal uiteindelijk toch geen militairen leveren voor Operatie Takuba in Mali. Dat besliste minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). De missie, waaraan 250 Belgische militairen zouden deelnemen, stond al langer op losse schroeven door de geëvolueerde situatie in Mali.
Operatie Takuba is een Europese missie die terrorisme in de Sahel-regio moet bestrijden. België beloofde steun aan de missie, en zou 250 militairen vrijmaken om in Mali te gaan strijden. Sinds die toezegging is de relatie tussen de EU en de Malinese regering echter serieus bekoeld.
Wagner Group
Eerst werd eind vorig jaar aangekondigd dat de verkiezingen zouden opgeschoven worden naar 2025. De huidige regering, die bestaat uit enkele coupplegers, wil namelijk langer aan de macht blijven. Daarnaast riep de regering plots de hulp in van het Russische Wagner Group, een privémilitie die er niet voor terugdeinst om links en rechts mensenrechten te schenden. Hoewel het dus strikt gezien een huurleger is, is de link met het Russische regime en president Vladimir Poetin zeer duidelijk.
Dit alles zette de Taskforce Takuba al onder stevige druk. Maar afgelopen maand barstte de bubbel pas echt. Eerst kreeg een groep Deense Speciale Eenheden de deksel op de neus: bij aankomst in de hoofdstad Bamako werd beweerd dat ze geen toestemming hadden om hier te zijn, waarna de Denen terug naar huis keerden. Kort daarna werd de Franse ambassadeur in Mali aan de deur gezet en op de eerste vlucht terug naar Frankrijk gestuurd.
110 soldaten
Dit alles was uiteraard niet bevorderlijk voor de relaties, en voor de toekomst van Takuba. Nu ondertussen de Ruslandcrisis bovenop de dossierstapel van het leger ligt, lijkt een deelname aan Takuba niet meer te verantwoorden.
Dat wil echter niet zeggen dat er geen Belgische militairen aanwezig zijn in Mali. In totaal levert ons land zo’n 110 soldaten voor de VN-veiligheidsmissie MINUSMA en de Europese trainingsmissie voor Malinese soldaten. Ook in andere Afrikaanse landen, zoals de Centraal Afrikaanse Republiek en binnenkort ook de Democratische Republiek Congo, zijn Belgische militairen aanwezig.