Geen akkoord over brexit, onderhandelingen worden verdergezet

Commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen en de Britse premier Boris Johnson hebben na een telefoongesprek beslist om de brexit-onderhandelingen verder te zetten. Normaal was vandaag de deadline.

‘Na een constructief en nuttig telefoongesprek hebben we beslist om de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU verder te zetten’, liet Ursula Von Der Leyen zondagmiddag weten na een telefoongesprek met Boris Johnson. Daarmee wordt de deadline om tot een akkoord te komen verschoven.

Extra inspanningen

Vraag is of de onderhandelingspartners er nog zullen in slagen om voor het einde van het jaar een handelsakkoord af te sluiten. De visserij en eerlijke concurrentie blijven twee hete hangijzers.

‘We denken allebei dat het verantwoordelijk is om een extra inspanning te doen’, aldus Von Der Leyen. ‘Er zullen gesprekken volgen in Brussel om te zien of een akkoord nog kan.’

Hamsteren

Hoe dan ook komt de overgangsperiode op 1 januari tot zijn einde. Indien er geen akkoord komt, is er sprake van een harde brexit. Verschillende Britse ministers hebben al gezegd dat het tijd is om ons voor te bereiden op een vertrek zonder deal.

Volgens de Britse krant The Sunday Times roept de Britse regering de winkels op om meer producten te stockeren. De ministers vrezen namelijk dat veel Britten zullen hamsteren bij een harde brexit en er daardoor voedseltekorten zullen ontstaan. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20