Experts vrezen voor drie maanden voedseltekort bij een harde brexit

De kans dat de EU en het VK een harde brexit kunnen vermijden, lijkt bijzonder klein. De Britse regering spoort de supermarkten daarom aan om genoeg voorraad in te slaan. Experts vrezen dat de Britten zullen hamsteren en er daardoor drie maanden een voedseltekort zal zijn.

De onderhandelingen tussen het EU en het VK zitten nog altijd een impasse. De onderhandelingspartners slagen er niet in om een overeenkomst te sluiten over onder meer de visserij. Dat terwijl de brexit-onderhandelingen zondag aflopen.

Paniek bij bedrijven en winkelketens

Dat de impasse voor paniek zorgt bij de bedrijven en winkelketens werd eerder deze week al pijnlijk zichtbaar. Zo stonden er vrachtwagens al kilometers op voorhand aan te schuiven aan de Eurotunnel.

Volgens de Britse krant The Sunday Times roept de Britse regering de winkels op om meer producten te stockeren. De Britse ministers vrezen namelijk dat veel Britten zullen hamsteren bij een harde brexit en er daardoor voedseltekorten zullen ontstaan. Er dreigt vooral een tekort aan groenten als er geen akkoord komt.

De boodschap van de Britse regering is alvast duidelijk: ‘bereid je voor op een brexit zonder deal.’

Medische voorraden inslaan

De oproep geldt niet alleen voor voedsel. De Britse minister van Gezondheid heeft aan de apothekers en ziekenhuizen gevraagd om een voorraad medicatie, vaccins en andere medische benodigdheden aan te leggen.

Volgens het persagentschap AFP spreken de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, elkaar zondag opnieuw. De twee hebben eerder deze week ook al samengezeten, maar zonder resultaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20