Geeft het Russische leger de regio Kherson op? En wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan?

Het lijkt erop dat het Russische leger de regio Kherson heeft verlaten. Op het eerste gezicht lijkt dat een grote overwinning voor Oekraïne, maar echt doorstoten en de rest van Russisch bezet gebied veroveren, lijkt moeilijker.

Waarom is dit belangrijk?

De herovering van Kherson zou een gigantische overwinning zijn voor Oekraïne. De Russische oorlogsplannen, waarin de verovering van de kustlijn tot Odessa was opgenomen, worden zo opnieuw in de war gestuurd. Daarnaast wint Oekraïne de controle over de watervoorziening naar de Krim, sinds 2014 geannexeerd door Rusland.

De feiten: Kherson ziet er steeds meer verlaten uit, maar Oekraïne waarschuwt dat het vel van de beer nog niet verkocht mag worden.

  • Kirill Stremousov, het door Rusland geïnstalleerde vicehoofd van de regio Kherson, zegt dat "de Russische troepen waarschijnlijk de rechteroever van de Dnjepr (het grondgebied van de oblast Kherson, red.) gaan verlaten."
  • De terugtrekking werd vooraf gegaan door "evacuaties": Rusland riep burgers van het gebied op om weg te vluchten, dieper in Russisch b
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20