Chinezen die belegden in Evergrande, de vastgoedontwikkelaar met de meeste schulden ten laste ter wereld, trokken dinsdag naar een kantoor van het megabedrijf om hun geld terug te eisen.
Dinsdag begon enigszins optimistisch voor Evergrande, de Chinese vastgoedtitaan met een schuldenberg van 300 miljard dollar. Nadat het aandeel van Evergrande begin deze week werd opgeschort op de beurs van Hongkong, hervatte de handel dinsdag. De koers van het aandeel schoot in eerste instantie zo’n 10 procent omhoog en sloot de dag uiteindelijk af met een koerswinst van 1,2 procent, schrijft de BBC.
Maar in Guangzhou, een grootstad in de zuidelijke provincie Guangdong, zag het er dinsdag minder goed uit voor Evergrande. Een klein legertje van 100 betogers verzamelde zich voor een kantoor van het vastgoedbedrijf. De menigte schreeuwde “Evergrande, geef ons geld terug”, berichtte Reuters. De politie van de stad verzamelde zich rond het groepje en drong hen terug. Enkelen van hen werden zelfs gearresteerd.
“Hopeloos”
De betogers zijn bezorgd dat hun investeringen zullen worden gebruikt om de enorme hoeveelheid onafgewerkte projecten van Evergrande toch te realiseren. Evergrande beheert namelijk meer dan 1.000 vastgoedprojecten in zo’n 200 Chinese steden. De constructie van maar een klein aantal van die projecten werd hervat sinds de schuldenberg onthuld werd vorige zomer.
“Ik denk dat het hopeloos is en ik ben bang, maar als we niet vechten voor onze rechten is dat erger”, zei een gepensioneerde vrouw bij de betoging tegen Reuters. De vrouw in kwestie zou een miljoen yuan (139.000 euro) hebben geïnvesteerd via de vermogensbeheerder van Evergrande. “De economie is niet goed op het moment, dit zijn gewone mensen en ze hebben dit geld nodig voor kinderen en om hun ouders te ondersteunen”, klinkt het nog vanuit het kamp van de betogers.
Peking laconiek tegenover zowel Evergrande als zijn slachtoffers
De spanning tussen de politie en gefrustreerde Evergrande-schuldeisers loopt steeds hoger op. In allerlei WeChat-chatgroepen van beleggers die samentroepen tegen Evergrande, werden berichten verspreid met de oproep om de openbare orde niet te verstoren. Toch werden die chatgroepen geblokkeerd door de techapp.
Een andere Chinese betoger die Reuters kon spreken, beweert dat ze al vier keer opgepakt was door de politie sinds ze voor het eerst deelnam aan protesten bij het hoofdkantoor van Evergrande in Shenzhen. “We weten niet wat er met ons geld gebeurt, maar er wordt van ons verwacht dat we zwijgen, dat klopt niet”, besluit de vrouw.
Ook Evergrande zelf moet niet rekenen op sympathie van de Chinese overheid. De afbrokkelende vastgoedkolos is een voorbeeld van wat er gebeurt als bedrijven te buitensporig groeien, meent Peking. Een bail-out moet Evergrande zeker niet verwachten. Het fortuin van Evergrande-baas en miljardair Xu Jiayin wordt momenteel opgeofferd om de schuldenberg recht te houden.
(evb)