Chinese vastgoedtitaan Evergrande schort handel in aandeel op en snakt wanhopig naar cash

Investeerders wachten op een aankondiging van een herstructureringsplan terwijl de handel in het Evergrande-aandeel platligt.

Opnieuw een pijnlijke episode in de Evergrande-saga, de lijdensweg van een gigantische Chinese vastgoedontwikkelaar die er in geslaagd is om een schuldenberg van zo’n 300 miljard dollar op te bouwen. En dat zijn enkel maar de geboekte schulden, waarschuwen experts. Door lokale leningen aan te gaan die niet officieel geregistreerd worden als schulden in China, zou de ware omvang van de financiële problemen van Evergrande nog groter zijn dan gedacht.

De Hongkongse Hang Seng-beurs opende vandaag zonder de handel in het Evergrande-aandeel. Die werd door de vastgoedreus opgeschort zonder een reden te geven aan het beursbedrijf, schrijft de BBC maandagochtend. Het bedrijf zou koortsachtig op zoek zijn naar een manier om activa te liquideren om toch wat cash vrij te maken. De leveranciers, die enkele van de grootste geldschieters zijn in dit verhaal, eisen namelijk een terugbetaling.

In oktober werd de handel in het aandeel al eens tijdelijk opgeschort voor Evergrande een grote aankondiging zou maken over een enorme terugbetaling. Beleggers kijken daarom nu hoopvol uit naar een bericht van de vastgoedreus over een mogelijk herstructureringsplan.

Veel beloften maar toch betalingen missen

Het ziet er echter niet goed uit voor de vastgoedkolos. Begin december kon de megaonderneming zijn schuldendeadlines niet meer bijhouden en werd Evergrande voor het eerst bestempeld als wanbetaler, wat de kredietwaardigheid van het Chinese bedrijf verder naar beneden trok.

Evergrande zei vorige week vrijdag nog dat alle investeerders in zijn vermogensbeheerproduct kunnen verwachten elke maand zo’n 1.257 dollar te ontvangen als terugbetaling. En dat gedurende drie maanden, ongeacht wanneer de belegging vervalt.

Maar daarvoor moest Evergrande nog activa zien te verkopen om cash vrij te maken. In een bericht gaf de vastgoedreus toe dat de situatie “niet ideaal” is en dat er een update zou volgen over de terugbetalingen in maart. Diezelfde week miste Evergrande opnieuw een interestbetaling op een buitenlandse obligatie.

Alles verloopt volgens het plan van Peking om een “gedeelde welvaart” te installeren

Het rijk van Evergrande brokkelt ondertussen genadeloos af. In het weekend rapporteerde de Chinese pers dat de vastgoedtitaan 39 woonappartementen op het Chinese eiland Hainan onmiddellijk moest afbreken. Die zouden daar illegaal geplaatst zijn, meent de overheid.

Sommige experten menen dan ook dat de schuldencrisis van Evergrande geen toeval is, maar een gewenst scenario van de Chinese overheid. Zo werd de welvaart van Evergrande-baas en miljardair Xu Jiayin, ofwel Hui Ka Yan in het Kantonees, al deels ingezet om de enorme schuldenberg te schouderen. Dat past in het plan van president Xi om de macht van superrijke Chinezen af te bouwen en een “gedeelde welvaart” in te voeren.

De Communistische Partij veranderde enkele jaren geleden de spelregels voor leningen in de vastgoedwereld. Zij zouden goed genoeg weten dat dit enorme problemen zou veroorzaken voor vastgoedreuzen zoals Evergrande en andere bedrijven met een gelijkaardig schuldenmodel.

Genoeg lege woningen om heel Frankrijk op te vangen

Peking wil zo een duidelijke boodschap sturen dat de bouwkoorts en enorme hebzucht van die bedrijven niet langer getolereerd zal worden en dat ze nu maar zelf een oplossing moeten zoeken, zonder een bailout van de overheid. 

Dat China’s groeiende economie vooral steunde op een bouwkoorts is nogal een understatement. De Financial Times schreef in september nog dat er in China genoeg lege woningen zijn om 90 miljoen mensen te huisvesten. Dat zijn genoeg ongebruikte appartementen voor de hele bevolking van Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Canada onder te brengen met nog plaats op overschot.

(am)

Meer