Gedupeerden Arco dagvaarden Beweging.net

Arcoclaim, een belangenorganisatie die meer dan 12.000 leden telt, sleept Beweging.net (het vroegere ACW) voor de rechter. De organisatie vordert een schadevergoeding voor de aangesloten coöperanten. Dat melden verschillende media.

Een gerechtsdeurwaarder betekende de dagvaarding deze ochtend op vraag van Arcoclaim. Tot nu toe was het vroegere ACW altijd buiten schot gebleven tijdens de gerechtelijke procedures in het Arco-verhaal, maar daar komt nu dus verandering in. Arcoclaim vraagt een schadevergoeding voor de aangesloten gedupeerden.

Ontbrekende schakel

Naast Beweging.net worden volgens De Standaard de voorzitter van de Christelijke arbeidersbeweging en de secretaris-generaal gedagvaard. Dat heeft te maken met de juridische structuur van de beweging.

In een reactie aan De Standaard laat Ab Flipse, de voorzitter van Arcoclaim, weten dat de dagvaarding van Beweging.net de ontbrekende schakel is in de lopende Arco-procedures. ‘Beweging.net is in geen enkele van die procedures ooit gedagvaard, terwijl zij duidelijk een doorslaggevende rol speelde in het drama’, klinkt het.

Door de val van Arco hebben zo’n 780.000 coöperanten hun belegging van in totaal 1,5 miljard euro verloren. De federale regering stelde zich al in 2008, bij de eerste dreigende ondergang van Dexia, garant voor de terugbetaling van dat bedrag. Maar de Europese Commissie schoot die staatswaarborg af, net als het Europees Hof van Justitie.

Meerdere procedures

Sindsdien proberen de Arco-coöperanten via de gerechtelijke weg (een deel van) hun geld terug te krijgen. Op dit moment lopen er twee procedures. Allereerst is er de rechtszaak voor de ondernemingsrechtbank in Brussel van Deminor, een advieskantoor die 2.000 coöperanten vertegenwoordigt, tegen onder meer Belfius, de Arco-vennootschappen, voormalige Arco-topvrouw Francine Swiggers en de Belgische staat. Dat proces begint op 9 juni.

ArcoClaim heeft ook een rechtszaak lopen voor de rechtbank van eerste aanleg. Verschillende partijen, waaronder Belfius, vragen om die twee procedures samen te voegen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20