Voormalige topvrouw Arco Francine Swiggers minimaliseert haar rol bij Dexia

In een opvallende mail aan de redactie reageert Francine Swiggers, de voormalige hoofdrolspeler van de financiën bij de christelijke zuil op het Arco-dossier. Swiggers leidde Arco, maar ontkent nu in een felle mail aan de redactie in alle talen dat ze mee aan het roer stond van Dexia, laat staan dat ze wist van de risico’s. Opvallend, want net nu moet het Arco-dossier geregeld worden.

Zowat 800.000 beleggers verloren hun geld nadat aandeelhouder Arco meegesleurd werd in de val van de bank Dexia in 2008. De dossiers daaromtrent, van Belfius en Arco, liggen nog steeds op tafel dus wordt het tijd dat de regering iets beslist. 

Ondanks dat de toenmalige regering, onder druk van CD&V; beloofde dat die belegging ‘gegarandeerd’ was, kregen de coöperanten nooit hun geld terug. ACW en Arco hadden beweerden dat die aandelen ‘risicoloos’ waren maar dat bleken ze uiteindelijk allerminst aangezien Dexia belegd had in leningen vol risico’s.

Francine Swiggers bijt van zich af: “foute bewering dat ik mee de leiding had”

Ondertussen kan Francine Swiggers, één van de sleutelfiguren van die periode, niet lachen met de berichtgeving over Dexia en haar rol. Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat de bank, onder leiding van haar, ongelofelijke risico’s had genomen. Swigges laat weten dat het ‘een foute bewering is om diverse redenen’. Een van die redenen volgens haarzelf is dat een managementcomité de dagelijkse leiding had en dat zij zelf daar nooit deel van uitmaakte.  

“Wij hadden dezelfde informatie als de globale markt”

Daarnaast stelt ze dat ze nooit over extra informatie over de stand van zaken bij Dexia beschikte. Volgens Swiggers was er niets aan de hand dat ze had kunnen weten aangezien alle informatie, na elke Raad van Bestuur, via een persbericht naar buiten gaat. Tot eind 2008 werd er volgens haar door niemand gewezen op grote risico’s bij Dexia en kan dat nagekeken worden in rating rapporten en researchrapporten.  

Swiggers heeft ook ook erg moeilijk met de kritiek dat Arco haar beleggingen als ‘risicoloos’ verkocht voor de coöperanten. Ze zegt dat het aspect “risicoloze belegging”  in de promotiefolder dateert uit 1997 en dus van voor de inbreng van Dexia. “Aan elke individuele coöperant werd in een brief toegelicht hoe de inbreng van Dexia het karakter van Arco wijzigde”, zo stelt Swiggers. 

Leningen voor Spaanse snelwegen en de Griekse hoofdstad Athene

Met de investeringen van de bank in complexe schulden en beleggingen laat de bank een behoorlijk financiële puinhoop achter. “Dexia was in de aanloop naar de financiële crisis in 2008 ’s werelds grootste hefboom fonds geworden,” zo zegt voorzitter van de Raad van Bestuur en ex-premier Jean-Luc Dehaene. Aangezien Swiggers zelf in die Raad van Bestuur zat moet het voor de 800.000 coöperanten toch bijzonder bitter overkomen nu ze weten dat ze over evenveel informatie als de globale markt beschikte. Wat was haar rol van bestuurder dan? In 2012 stond er een bedrag van 375 miljard euro aan beleggingen vol risico’s op de balans. Als er opnieuw een crash komt, dan kost dat de belastingbetaler opnieuw miljarden. Ondertussen staat de balans op 181 miljard maar om de rest weg te werken zijn nog jaren nodig.

Tussen die risicovolle beleggingen zitten niet alleen bedrijfskredieten maar ook bijvoorbeeld de financiering van Spaanse snelwegen of leningen aan Athene. Dat zijn dus risico’s. Klein detail: ook vorig jaar boekte Dexia nog een verlies van 462 miljoen euro, dus België is nog niet meteen van de problemen verlost. Het verhaal is daarmee echter nog niet afgelopen voor de belastingbetaler. De christelijke zuil wil namelijk een compensatie voor haar spaarders en dus werd er bij het regeerakkoord een regeling besproken: de staat zal samen met Beweging.net zo’n 600 miljoen euro bij elkaar zoeken en zo de coöperanten voor 40 procent vergoeden.

Maar bij dat laatste strooit Europa roet in het eten: zij vinden het niet kunnen dat er één groep beleggers zomaar een cadeau krijgt. Het voorstel dat nu op tafel ligt is om via Belfius, het ‘gezonde’ deel van de bank Dexia dat een nieuwe bank werd, de zaak te regelen. Met de hoge beurskoersen van het moment zal Belfius naar de beurs gaan. Tegelijk zal de bank dan “een commerciële geste” aan de voormalige klanten, de Arco-spaarders, betalen. Enige probleem: Belfius zal daar geen 600 miljoen euro voor op tafel leggen is dus is de vraag of CD&V gaan aanvaarden dat Belfius een regeling treft met Beweging.net.  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20