De voorbije jaren zijn de normen voor wat wel en wat niet als een milieuvriendelijke energiebron kan worden beschouwd, opgetrokken. Intussen werd de hele productieketen onder de loep genomen. Wind, één van de meest groene energiebronnen, bleek een minder groen probleem te hebben: de recyclage van die enorme windturbinebladen. Daar zou nu echter een oplossing voor zijn.
Op de website van Engie, een bekende energieproducent, valt te lezen dat de eerste generatie windturbines die en masse geïnstalleerd zijn, langzaam aan het eind van hun levensduur komen, maar dat deze machines grotendeels recycleerbaar zijn: “In Frankrijk worden ze gerecycleerd en het terrein wordt gedepollueerd! (…) De verschillende onderdelen worden uit elkaar gehaald, gesorteerd en dan naar gespecialiseerde recyclingcentra gebracht”, klinkt het.
“Het beton dat voor hun funderingen gebruikt wordt, wordt op andere plaatsen hergebruikt, het staal en aluminium gaan naar gieterijen of staalfabrieken, en de glasvezel van de wieken van de windturbines wordt hergebruikt voor andere producten, zoals brandkranen.”
Grote en vrijwel onverwoestbare messen
Maar wat Engie ook zegt, in werkelijkheid is dat niet helemaal het geval. Hoewel tot 85 procent – het bedrijf beweert 96 procent – van een windturbine (plastic, koper, staal, …) inderdaad gemakkelijk gerecycleerd kan worden, is dat niet het geval voor een zeer belangrijk element: de wieken.
Deze gigantische bladen zijn gemaakt van glasvezel, dat vrijwel onmogelijk te recycleren is, en aangezien ze soms langer zijn dan de spanwijdte van een vliegtuig, is het vervoer ervan een logistieke nachtmerrie. Gewoonlijk worden ze in drie stukken gezaagd met een reuzenzaag, die met industriële diamanten is ingelegd, voordat ze op speciale stortplaatsen worden opeengestapeld.
Volgens een onderzoek van Bloomberg uit 2020 zullen in de VS elk jaar ongeveer 8.000 bladen worden verwijderd, terwijl Europa, dat al langer met het probleem te kampen heeft, er – op het moment van schrijven – ongeveer 3.800 per jaar wilde verwijderen tot en met ten minste dit jaar.
Duitse primeur
Het is moeilijk om wieken te ontwikkelen die bestand zijn tegen storm op zee, én die gemakkelijk vermalen of samengeperst kunnen worden tot beter hanteerbare en herbruikbare onderdelen.
Maar niet onmogelijk; zo is ’s werelds eerste windturbine met recycleerbare wieken geïnstalleerd op een windmolenpark op zee in Duitsland, meldt IFLscience. De Gamesa RecyclableBlades, gebouwd door Siemens, zijn bedoeld om even sterk te zijn als hun oudere tegenhangers bij aflandige wind en regen, terwijl ze gerecycleerd kunnen worden na een bad in een mild zuur.
“Dit resultaat is indrukwekkend en onderstreept het tempo waarin we allemaal vooruit moeten om te zorgen voor voldoende opwekkingscapaciteit om de wereldwijde klimaatnoodsituatie aan te pakken”, zei Marc Becker, CEO van de offshore-divisie van Siemens Gamesa. “Deze stap betekent een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van Siemens Gamesa om tegen 2040 volledig recycleerbare turbines te hebben. Met de RecyclableBlade die voor onze klanten beschikbaar is, kunnen wij een deugdzame circulaire economie tot stand brengen.”
Oplossing op basis van hars en hout
Hoewel de verhoudingen van de verschillende onderdelen niet zijn bekendgemaakt, zijn de door Siemens Gamesa gebouwde wieken gemaakt van een soortgelijke, maar niet identieke, mix van glasvezel, hars en hout als andere windturbines.
De firma zegt zich te hebben geconcentreerd op de mogelijkheid om deze onderdelen tijdens het recyclageproces te scheiden. Die gescheiden bestanddelen kunnen dan volgens Siemens voor allerlei andere toepassingen kunnen worden gebruikt; als voorbeeld noemt het bedrijf de productie van koffers.
Recyclage van de meest hinderlijke onderdelen waarop duurzame technologieën zijn gebouwd, is noodzakelijk om de energietransitie te voltooien, klinkt het.
(lb)