De G7-landen, bestaande uit Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten, zijn overeengekomen om de opbrengsten van bevroren Russische tegoeden te benutten voor het verstrekken van $50 miljard aan leningen aan Oekraïne. Dit initiatief is bedoeld om Kiev te helpen zijn verdediging tegen de Russische invasie voort te zetten en tegelijkertijd een krachtig signaal van Westerse vastberadenheid naar Moskou te sturen. Het plan is ook opgezet als waarborg voor continue steun aan Oekraïne, zelfs als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw president wordt en mogelijk de hulp aan Kiev zou willen beëindigen.
Hoewel de G7 en de Europese Unie, waar de meeste bevroren Russische tegoeden zijn opgeslagen, het plan hebben goedgekeurd, moeten de details over de uitvoering nog worden uitgewerkt. Duitsland heeft aangegeven dat het van plan is zijn eigen hulp aan Oekraïne volgend jaar te halveren, in de hoop dat het G7-leningenplan het verschil kan goedmaken. In totaal zijn ongeveer 260 miljard euro aan Russische activa in het Westen bevroren, waarvan 190 miljard euro wordt beheerd door Euroclear, een centrale effectenbewaarinstelling in België. De Verenigde Staten houden ongeveer $5 miljard aan dergelijke activa vast.
Financiering en terugbetaling
De G7-leden en de EU zullen de leningen verstrekken, met de verwachting dat deze leningen worden gedekt door de toekomstige rente die op de bevroren Russische tegoeden wordt verdiend. Oekraïne zal de leningen moeten terugbetalen met deze renteopbrengsten of via herstelbetalingen van Rusland. G7-functionarissen schatten dat er jaarlijks tussen de 2,5 en 3,5 miljard euro aan rente kan worden verkregen om de leningen terug te betalen. Een hoge Amerikaanse functionaris heeft aangegeven dat het Amerikaanse Congres toestemming heeft gegeven om tot $50 miljard aan leningen aan Oekraïne te verstrekken, maar verwacht dat andere landen ook zullen bijdragen, wat de financiële verplichting van de VS zal verminderen.
Tijdlijn en mogelijke complicaties
Volgens EU-functionarissen zou het geld eind 2024 beschikbaar moeten komen, hoewel verdere financiering mogelijk is, afhankelijk van het vermogen van Oekraïne om de middelen effectief te gebruiken. Duitsland verwacht het financiële instrument tegen 2025 te kunnen inzetten. De EU-sancties die de Russische tegoeden hebben bevroren, moeten echter elke zes maanden worden verlengd, wat unanieme instemming van alle 27 EU-lidstaten vereist. Dit brengt het risico met zich mee dat één land, bijvoorbeeld Hongarije met zijn nauwe banden met Moskou, een verlenging zou kunnen blokkeren.
Gevolgen van een vredesakkoord
In het geval van een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland, verwachten Westerse functionarissen dat de bevroren bezittingen kunnen worden ingezet voor herstelbetalingen aan Oekraïne, die vervolgens gebruikt zouden kunnen worden om de leningen terug te betalen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft echter gewaarschuwd dat de inbeslagname van Russische activa door het Westen als “diefstal” wordt gezien en niet zonder gevolgen zal blijven. De EU stelt dat de rente op de bevroren tegoeden “onverhoopte” winsten zijn die niet aan Rusland toebehoren.
Key takeaways
• De G7 is overeengekomen bevroren Russische tegoeden te gebruiken om Oekraïne $50 miljard aan leningen te verstrekken.
• Duitsland is van plan om zijn hulp aan Oekraïne volgend jaar te halveren en zet in op het G7-leningsplan om het tekort aan te vullen.
• Oekraïne moet de leningen terugbetalen met rente of herstelbetalingen van Rusland.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!