Het leven in Gaza: een grimmige realiteit na het recente conflict


Key takeaways

  • Meer dan de helft van de ondervraagde inwoners neemt zijn toevlucht tot het doorzoeken van puin voor essentiële zaken, ondanks het risico van niet-geëxplodeerde munitie.
  • 70 procent van de Gazanen keert terug naar buurten waar hevige gevechten hebben plaatsgevonden, waardoor ze meer worden blootgesteld aan restanten van EO.
  • Slechts 19 procent van de slachtoffers van niet-geëxplodeerde munitie krijgt onmiddellijk eerste hulp, en medische hulp op lange termijn is er nauwelijks.

Het leven in Gaza na het recente conflict

Een nieuw rapport van de Deense Vluchtelingenraad (DRC) schetst een grimmig beeld van het leven in Gaza na het recente conflict. Het rapport, getiteld “Killing Long After They Fall”, onthult dat meer dan de helft van de ondervraagde inwoners zijn toevlucht heeft genomen tot het doorzoeken van puin voor essentiële zaken zoals kinderkleding, ondanks het grote risico om op niet-geëxplodeerde munitie (EO) te stuiten.

Het rapport benadrukt het voortdurende gevaar waarmee Gazanen worden geconfronteerd als ze actieve conflictgebieden ontvluchten en vaak terugkeren naar deze gebieden op zoek naar benodigdheden. Maar liefst 70 procent gaf aan terug te keren naar buurten waar hevige gevechten hebben plaatsgevonden, waardoor hun blootstelling aan EO-resten dramatisch is toegenomen.

De voortdurende humanitaire crisis

Lilu Thapa, uitvoerend regionaal directeur van DRC voor het Midden-Oosten, benadrukt de hachelijke realiteit waarmee Gazanen worden geconfronteerd: “Mensen in Gaza riskeren hun leven alleen al om hun kinderen te voorzien van de eerste levensbehoeften.” Ze schetst de vele bedreigingen waaraan ze blootstaan, waaronder verhongering door de blokkade van hulp en goederen, voortdurende blootstelling aan bommen en kogels en het altijd aanwezige gevaar van niet-ontplofte munitie. Ze waarschuwt dat deze dreiging nog lang na het einde van de vijandelijkheden zal voortduren.

De bevindingen van het rapport onderstrepen de verwoestende impact van explosieve wapens in burgergebieden, een duidelijke schending van het Internationale Humanitaire Recht. Uit het rapport blijkt dat 70 procent van de mensen is teruggekeerd naar conflictgebieden, waardoor ze een aanzienlijk groter risico lopen om in aanraking te komen met EO. Ondanks dat ze zich bewust zijn van de gevaren, heeft 58 procent van de mensen tussen het puin gezocht naar essentiële voorraden en persoonlijke bezittingen, waaronder kinderkleding. Alarmerend is dat bijna een kwart (23 procent) iemand kent die gewond of gedood is door granaatknallen.

Toegang tot gezondheidszorg in puin

Het rapport benadrukt de erbarmelijke situatie waarin slachtoffers van niet-geëxplodeerde munitie verkeren, waarbij de toegang tot gezondheidszorg ernstig wordt bemoeilijkt. Slechts 19 procent krijgt onmiddellijk eerste hulp en medische hulp op de lange termijn is er nauwelijks. Slechts 6 procent heeft toegang tot fysiotherapie en slechts 1 procent krijgt geestelijke gezondheidszorg door de vernietiging van de gezondheidsinfrastructuur in Gaza, actieve oorlogsvoering en puin dat de wegen verspert.

Deze wanhopige situatie wordt nog verergerd door een ernstig tekort aan hulp, dat is afgenomen tot slechts 40 vrachtwagens per dag in vergelijking met de 500 die voor de militaire invasie werden geleverd. De blokkade van commerciële goederen is ook aanzienlijk verscherpt, waardoor er in deze periode nog maar twee vrachtwagens per dag kunnen rijden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.