Samengevat. Gastrodiplomatie is een strategie waarbij landen hun nationale keuken inzetten als marketinginstrument op het wereldtoneel. Dit concept, geïntroduceerd door Thailand in 2002, heeft geleid tot een opmerkelijke toename van het aantal Thaise restaurants wereldwijd. Deze aanpak helpt niet alleen bij het verspreiden van culturele invloed, maar biedt ook economische kansen voor de betrokken landen.
Gastrodiplomatie: overheden trachten via voedsel invloed uit te oefenen in het buitenland
Waarom is dit belangrijk?
Gastrodiplomatie biedt landen met beperkte geopolitieke invloed een unieke kans om hun cultuur en identiteit internationaal te promoten. Dit initiatief, dat de wereldwijde perceptie van een land kan veranderen, heeft implicaties voor zowel culturele uitwisseling als economische groei.In het nieuws. In 2002 begon Thailand met het bieden van stimulansen aan burgers die restaurants in het buitenland opzetten, waardoor het aantal Thaise restaurants wereldwijd steeg van 5.500 naar 15.000.
- Zuid-Korea en Peru hebben soortgelijke initiatieven gelanceerd, waaronder financiële steun voor koks en internetcampagnes met beroemdheden.
- Deze strategie helpt landen om hun cultuur en keuken op de internationale kaart te zetten en hun soft power te vergroten.
Zoom in. Thailand
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.