Meest stipte luchtvaartmaatschappij ter wereld ligt in Indonesië

Geen enkele luchtvaartmaatschappij kon vorig jaar een grotere stiptheid laten optekenen dan Garuda Indonesia. Dat blijkt uit een rapport van de Official Airline Guide (OAG), gebaseerd op een analyse van de 250 grootste luchtvaartmaatschappijen in de wereld.

Daarbij bleek dat 95 procent van de vluchten van Garuda op tijd – met maximaal vijftien minuten vertraging tegenover het aangekondigde uur – op zijn bestemming arriveerde.

Op de tweede plaats staat Copa Airlines uit Panama met een score van 92 procent. Daarna volgen Skymark Airlines uit Japan (90 procent), Hawaiian Airlines (87,5 procent) en Latam Airlines Group (86,5 procent).

Congestie

De onderzoekers erkennen dat kleinere luchtvaartmaatschappijen door hun beperkte omvang misschien minder risico’s op vertragingen lopen, maar anderzijds wijzen ze erop dat Garuda voor een belangrijk deel van zijn activiteiten beroep moet doen op Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta, die een groot congestieprobleem kent.

‘De resultaten tonen aan dat alle maatschappijen – groot en klein – met een grote stiptheid kunnen opereren,’ staat in het rapport.

Bij de grote luchtvaartmaatschappijen werd Latam Airlines gevolgd door Aeroflot (86 procent) en All Nippon Airlines (85,5 procent). Bij de budgetvliegers eindigde Skymark op de eerste plaats, gevolgd door Jetstar Asia (85,5 procent) en Thai AirAsia (84,5 procent).

Azië

De onderzoekers wijzen er voorts op dat luchtvaartmaatschappijen uit de Aziatische regio in het algemeen de beste prestaties laten optekenen. Garuda voert uiteraard ook de Aziatische ranglijst aan, gevolgd door Skymark en het Japanse Airdo (88,5 procent).

In Noord-Amerika eindigde Hawaiian op de eerste plaats, gevolgd door Delta (83,5 procent) en Alaska Airlines (81,5 procent). 

In Latijns-Amerika bestond de top drie uit Copa, Latam en Sky Airline (83,5 procent). De Europese ranglijst wordt aangevoerd door Azerbaijan Airlines (87 procent), gevolgd door Aeroflot en Iberia (84 procent).

In het Midden-Oosten en Afrika ten slotte stond Safair uit Zuid-Afrika op de eerste plaats (94,4 procent), gevolgd door Etihad (83,5 procent) en Qatar Airways (80,5 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20