Gamewereld weet niet goed hoe te reageren op NFT’s: cryptogames niet overal welkom

De NFT’s veroveren traag maar zeker de gamewereld. Verschillende gameontwikkelaars experimenteren met de digitale hebbedingetjes. Maar onlangs heeft Steam, het grootste digitale verkoopplatform voor games, beslist om NFT-games te weren uit de digitale winkel.

Waarom is dit belangrijk?

NFT's zijn sinds begin dit jaar aan een stevige opmars bezig. Ze duiken nu ook op in de gamewereld. Ontwikkelaars hopen op die manier de gamers meer te betrekken bij de ontwikkeling van de games. Door de NFT's bezitten ze als het ware een stukje van de game. Toch staat niet iedereen in de gamewereld te springen om de NFT's te verwelkomen.

De gamewereld lijkt op het eerste gezicht niet goed te weten hoe het moet reageren op de komst van NFT’s. Een NFT, voluit een non-fungible token, is als het ware een digitaal verzamelobject. Het digitale object is geregistreerd op een blockchain. NFT is dus een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Zodra je je NFT verkoopt, wordt dat geregistreerd op de blockchain. Op die manier is het te alle tijde duidelijk wie de desbetreffende NFT bezit.

Begin dit jaar werden NFT’s voornamelijk gezien als digitale kunstwerkjes, maar er steken almaar meer toepassingen met de non-fungible tokens de kop op. Een daarvan is de koppeling van NFT’s aan games. Dankzij een NFT kunnen gamers daadwerkelijk iets bezitten in de game die ze spelen. Axie Infinity en Splinterlands zijn slechts twee voorbeelden van soortgelijke games. Axie Infinity laat je digitale beestjes verzamelen en Splinterlands spitst zich dan weer toe op verzamelkaarten.

Steam zegt neen tegen NFT’s

Hoe dan ook hebben de NFT-games al voor het nodige tumult gezorgd in de gamewereld. Steam liet vorige week weten dat het niet langer games die gebruikmaken van blockchaintechnologie en cryptomunten of NFTs zal verkopen. In een update van de regels van de webwinkel staat er te lezen dat “applicaties die gebouwd zijn op blockchaintechnologie niet langer verkocht mogen worden via Steam.”

“Steam laat geen items die een echte waarde kunnen hebben toe op het platform. Hoewel ik hun keuze respecteer, geloof ik dat NFT’s en blockchain-games de toekomst zijn”, liet de maker van het NFT-spel Age of Rust via Twitter weten. Dat was één van de spellen die tot vorige week verkrijgbaar was via Steam.

Andere reactie bij Epic Games

Terwijl Steam cryptogames de rug toekeert, wil concurrent Epic Games onderzoeken hoe het NFT-games kan introduceren via zijn verkoopplatform. In een interview met The Verge zei Epic Games dat het openstaat voor games die “crypto’s en andere blockchain-activa ondersteunen.”

Het gameplatform voegde er wel meteen aan toe dat het strikte regels zal hanteren wat NFT-games betreft. “Maar we zijn wel bereid om samen te werken met ontwikkelaars die het nieuwe terrein verkennen”, klonk het. Epic Games heeft weliswaar zelf geen plannen om cryptogames te maken.

De gamegigant hoopt ongetwijfeld met de NFT-games wat marktaandeel van Steam te kunnen wegsnoepen. Het relatief jonge platform van Epic Games heeft namelijk ongelooflijk veel moeite om Steam het vuur aan de schenen te leggen.

Bij de lancering van het verkoopplatform introduceerde Epic Games gratis games. Gebruikers kunnen wekelijks één of meerdere geselecteerde games gratis downloaden. Epic Games gaf in 2020 maar liefst 103 verschillende spellen weg op die manier. De twee platformen bestrijden elkaar ook met exclusieve titels.

(evb)

Meer