Belasting betalen op winsten uit een cryptogame: in de Filipijnen zullen spelers van Axie Infinity ertoe verplicht worden

Het enorme succes van het cryptovideospel Axie Infinity in de Filipijnen heeft de aandacht van het nationale ministerie van Financiën getrokken. De Filipijnse taksendienst heeft duidelijk gemaakt dat het een deel wil van de winst die wordt gegenereerd door het spelen van Axie. De overheid ginds moet nog bepalen of Axie’s in-game NFT’s moeten worden geclassificeerd als effecten of valuta.

Waarom is dit belangrijk?

Axie Infinity laat gamers inkomsten genereren via non-fungible tokens, of NFT’s. Spelers fokken en verhandelen digitale huisdieren genaamd Axies; daarnaast laten ze deze NFT-wezens met elkaar vechten. Als dit wat bekend in de oren klinkt; de game is gebaseerd op Pokémon. Axie Infinity is vooral erg populair in de Filipijnen, waar een deel van de bevolking, dat door een strenge lockdown verstoken was van inkomsten, het beginnen spelen is om geld te verdienen. De Filipijnse overheid lijkt overigens niet te weten hoe ze deze tak van de crypto-industrie moeten belasten; het nieuwsfeit past dan ook binnen het wereldwijd debat over cryptoregulering.

In een rapport van 23 augustus, ingekeken door Cointelegraph, wordt de Filipijnse ondersecretaris van Financiën Antonette Tionko geciteerd alsvolgt: “Cryptomunten zijn activa, dus ze zijn in principe al belastbaar in de Filipijnen (…)” Voor wie er geld mee verdient: “het is inkomen dat je moet melden.” Alle winsten gesprokkeld via play-to-earn-games zijn dus sowieso onderworpen aan inkomstenbelasting

  • Hoewel Tionko dus beweert dat die play-to-earn winsten “onderworpen zijn aan inkomstenbelasting,” gaf de overheidsfunctionaris ook toe dat wetgevers nog moeten uitzoeken of Axie’s NFT’s of native tokens Smooth Love Potion (SLP) en Axie Infinity Shards (AXS) worden beschouwd als effecten of valuta.
  • “Is het een waardepapier? Is het een valuta? Dus dat zijn de vragen die we moeten stellen bij het vastleggen van de regels over hoe het moet worden belast. Maar hoe het ook wordt gekarakteriseerd, het is belastbaar – onderworpen aan inkomstenbelasting.”
  • Hoewel zowel de SLP als AXS-tokens worden verdiend door het spelen van Axie Infinity, fungeert SLP als een valuta gebruikt in het spel zelf, terwijl AXS de governance token is van de Axie-gemeenschap.
    • “Governance tokens” zijn gecreëerd door ontwikkelaars om token-houders in staat te stellen de toekomst van een protocol mee vorm te geven.

Vietnamese gamestudio

Tionko benadrukt ook dat Sky Mavis, de Vietnamese gamestudio die Axie Infinity heeft ontwikkeld, niet is geregistreerd bij het Filipijnse Bureau of Internal Revenue, de belastingdienst. Dit “ondanks het genereren van inkomsten uit bronnen die binnen de Filipijnse landsgrenzen zijn gevestigd”.

  • “Dat is een van de dingen die we hopelijk vastleggen zodra we dat registratiesysteem hebben (…) voor dat soort bedrijven die niet in de Filippijnen gevestigd zijn.”

Crash

Het nieuws leidde tot een reeks verkopen op de cryptobeurzen.

  • Zo crashte het SLP-token op 24 augustus met maar liefst 15 procent, voordat het de dag afsloot met een daling van bijna 7 procent.
  • Voor wie belegde in SLP waren de afgelopen maanden een roetsjbaanrit. Plotseling steeg het token met meer dan 900 procent; van 0,035 dollar op 26 april, tot een recordhoogte van meer dan 0,36 dollar op 2 mei, schrijft CoinGecko.
  • Sindsdien blijft SLP schommelen tussen ruwweg 0,13 en 0,35 dollar.
Uitleg over hoe het spel gespeeld wordt.

Lees ook:

(NS)

Meer