Nieuwe mobiliteitsapp Gaiyo belooft alle vormen van openbaar vervoer samen te voegen: “1 app voor verschillende aanbieders”

Gaiyo, een app voor openbaar vervoer, komt na Nederland ook naar België. Het belangrijkste voordeel: je kunt verschillende vormen van vervoer makkelijk combineren. Lucien Groenhuijzen, CEO van Gaiyo, geeft toelichting.


Beluister hier het volledige interview met Lucien Groenhuijzen:


Uitgelegd: Gaiyo is een mobiliteitsapp die verschillende vormen van vervoer combineert. Je kunt er niet alleen je route mee uitstippelen, maar er ook mee boeken, betalen en sommige vervoersmiddelen ook openen en sluiten. Dit kan met een deelauto of deelfiets, of openbaar vervoer zoals de bus of de trein.

  • Groenhuijzen: “Er zijn zoveel verschillende aanbieders in de verschillende steden waar je komt. Het voordeel aan Gaiyo is dat je altijd dezelfde app kunt gebruiken. Je hoeft niet overal een account aan te maken of overal je rijbewijs of andere gegevens achter te laten.”
  • “Een groot aantal van onze aanbieders die we al in Nederland hadden, zijn ook in België actief. We hebben aan hen gevraagd om ook in België te kunnen starten. Het is mogelijk om iets te boeken en dan vervolgens naar een ander land te reizen. Wat nog niet mogelijk is, is dat je bijvoorbeeld in het ene land met een auto gaat reizen en die vervolgens in een ander land achterlaat. Je moet het vervoersmiddel altijd weer terugbrengen naar de plek waar je het hebt geboekt.”

Verschillen met Nederland

  • Groenhuijzen legt de verschillen tussen beide landen uit: “Er zijn geen steps in Nederland. Wij hebben vooral veel e-bikes en eventueel scooters. De step is veel te zien in het Belgische straatbeeld en kan je nu ook bij ons boeken. Maar ook reizen met het openbaar vervoer is anders. In België bieden we in eerste instantie reizen met een QR-code aan. Dat hebben we in Nederland ook, maar dat is een minder gebruikte oplossing.”
  • “Gaiyo heeft geen eigen vervoersmiddelen, dus je ziet het niet meteen op straat op de voertuigen staan. We bieden de diensten van allerlei andere partijen aan. (…) Aan de app gaan we in de komende maanden steeds meer producten en partners toevoegen.”

(nd)

Meer