FSMA waarschuwt opnieuw voor frauduleuze tradingsplatforms

Volgens de financiële waakhond FSMA zijn er heel wat frauduleuze beleggingsplatforms actief online. “Ze proberen beleggers te lokken met beloftes van snelle en gemakkelijke winst. In realiteit gaat het vaak om geavanceerde fraudepogingen die beleggers met enorme verliezen opzadelen”, klinkt het. Daarom wil de toezichthouder beleggers (nogmaals) waarschuwen voor de gevaren van de dergelijke platforms.

In het nieuws: Op de site van de FSMA kan je een lijst van frauduleuze tradingsplatforms raadplegen. De financiële waakhond heeft die lijst onlangs aangevuld. De FSMA heeft bewijs dat de volgende websites de consumenten in contact brengen met frauduleuze tradingplatformen:

  • Bitcoin Avage 500 (www.bitcoinavage500.com);
  • Gas 4.0 Alrex/Gas Alrex Ai (https://the-official-website.net/gas-4-0-alrex/; https://www.btcrevolution.cloud/);
  • Trade 7.0 sprix (https://techtonicterritory.com/; https://www.innovateinfinityisland.com/; https://innovativeideasisle.com/; https://www.aquamarinespasauna.com/index.html).

Ook dit: In de lijst staan er ook tientallen platforms waar je volgens de FSMA best niet mee samenwerkt, waaronder Bit4eu en Delta24.

Hoe gaan de fraudeurs te werk?

Details: De fraudeurs proberen in verschillende stappen je geld te stelen.

  • Allereerst zoeken ze contact op met hun slachtoffers. Ze sturen bijvoorbeeld een vals persbericht de wereld in, of ze doen zich voor als iemand anders, zoals een bekend persoon, op sociale media. “Het platform probeert op die manier beleggers te lokken met de belofte dat ze op erg korte tijd een zeer hoog rendement kunnen behalen, vaak veel hoger dan de realistische winstmogelijkheden.”
  • In een volgende fase proberen de fraudeurs de gecontacteerde consumenten te overtuigen om te beleggen via hun platform. “Doorgaans beginnen de beleggers met een relatief klein bedrag, bijvoorbeeld 250 euro. Soms stellen de fraudeurs voor om hun slachtoffers te helpen door hun scherm op afstand over te nemen, zodat ze bepaalde stortingen kunnen verrichten in hun plaats, wat hen echter ook in staat stelt om bijvoorbeeld virussen of spyware te downloaden”, aldus de toezichthouder.
  • Eenmaal een consument een deel van zijn kapitaal heeft toevertrouwd aan de fraudeur zal die het slachtoffer onder druk zetten om meer geld te storten. Er kan ook sprake zijn van manipulatie. Ze geven bijvoorbeeld de indruk dat het platform mooie rendementen realiseert. “Die winst is fictief en de bedragen worden in werkelijkheid niet echt geïnvesteerd”, waarshuwt de FSMA.
  • De financiële waakhond waarschuwt tot slot dat het zelden mogelijk is om jouw geld op te vragen. “Soms kan eenmalig een klein bedrag worden opgehaald, om zo het vertrouwen van de slachtoffers te winnen. Wil de belegger echter een groter bedrag opnemen, dan zoeken de fraudeurs allerlei excuses om geen geld te moeten terugbetalen”, duidt de FSMA.

Wat als je toch het slachtoffer bent van fraude?

Tips: Als je het slachtoffer bent geworden van fraude adviseert de FSMA om het volgende te doen:

  • Doe geen verrichtingen meer en verbreek alle contact met het platform.
  • Neem zo snel mogelijk contact met jouw bank op.
  • Contacteer de FSMA en dien klacht in bij de politie.
  • Verzamel alle bewijzen van uw gegevensuitwisselingen met het platform, inclusief e-mails, berichten, rekeninguittreksels en screenshots van de transacties.

En dit: De toezichthouder waarschuwt ook voor zogenaamde recovery rooms.

  • “Dat is een fraudetechniek waarbij de fraudeurs contact opnemen met slachtoffers van eerdere fraude. Ze beloven vervolgens hun slachtoffers om hen tegen betaling te helpen hun verloren tegoeden te recupereren. Het gaat hier echter vaak om een tweede fraudepoging”, aldus de FSMA.
  • De FSMA waarschuwde afgelopen zomer ook al voor oplichters die zich voordoen als banken en aantrekkelijke spaartarieven aanbieden.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.