Franstalige vakbonden organiseren één grote woede, tegen verplichte coronaprik voor zorgpersoneel

Met 4.000 waren ze gisteren, het (grotendeels Franstalige) zorgpersoneel dat blijkbaar weigert een coronaprik te nemen en zich met hand en tand verzet tegen de verplichtte vaccinatie in de zorg.

  • Daarbij spraken de vakbonden – waar dus enkel de Franstalige vleugels meededen – van een ‘dictacture sanitaire’, en ging het er heel hard aan toe. De woede draaide niet alleen rond de verplichte prik, die indien hij niet genomen wordt, ertoe gaat leiden dat een pak van het huidige personeel in Brussel en Wallonië zal verdwijnen van de werkvloer. Ook de huidige werkdruk, de overuren, de aanhoudende spanning omwille van de vierde golf: het kwam er allemaal uit.
  • Maar de grote kop van jut was toch minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die verbaal werd aangevallen op de betoging, maar waar een groepje ook zijn kabinet wilde bestormen. Uiteindelijk werd een deur van zijn kabinet beschadigd, voor de politie ingreep en de demonstranten wegdreef.
  • Het maakte meteen ook duidelijk waarom de PS zich zo fel verzette tegen een mogelijk ontslag bij het weigeren van de prik: de vakbonden staan in deze helemaal niet aan de kant van de algemene gezondheid of het grotere plaatje, maar drukken op de onvoorwaardelijke sociale rechten van de weigeraars. Die zijn niet met weinig onder het Brusselse en Waalse medische personeel.
  • De vaccinatiegraad bij de zorg zit in Vlaanderen op 97 procent. In Franstalig België circuleren cijfers van 85 procent.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20