Fransen zoeken honderden eeuwenoude eiken voor reconstructie torenspits Notre-Dame

De verantwoordelijken voor de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs kammen naarstig Franse bossen uit op zoek naar eeuwenoude eiken voor de reconstructie van de iconische torenspits. 

Een verwoestende brand legde in april 2019 het dak en de torenspits van de Notre-Dame in de as. Een dag na de brand beloofde president Emmanuel Macron de treurende Parijzenaars dat de 850-jarige kathedraal tegen 2024 in zijn oude glorie hersteld zou zijn.

Maar specialisten wereldwijd temperden de verwachtingen en vonden de deadline van reconstructie van de neogotische torenspits, die de architect Eugène Viollet-le-Duc in 1859 aan het dak toevoegde, onwaarschijnlijk. 

1.000 eiken

Afgelopen juli kondigde Macron aan dat de torenspits zal worden herbouwd zoals ze was voor de vlammenzee toesloeg. Hiervoor zijn er naar verwachting zo’n 1.000 eiken van 150 tot 200 jaar oud nodig. Die moeten recht genoeg zijn, een doorsnede hebben van 50 tot 90 centimeter en tussen de 8 en 14 meter hoog zijn.

Een bijkomende moeilijkheid is dat ze eind maart moeten worden gekapt, voordat het sap omhoogkomt en het hout te vochtig wordt. Voordat de stammen in balken worden gezaagd, moeten ze ook nog eens 18 maanden drogen. 

‘Een kwestie van trots’

‘Het gaat hier om oud bosbouwerfgoed, niet om bomen van 20 jaar oud, maar om bomen die heel oud zijn, waaronder aanplantingen in opdracht van vroegere koningen om schepen te bouwen en de grootsheid van de Franse vloot te verzekeren’, zegt Dominique de Villebonne, adjunct-directeur van het Office national des forêts (ONF) aan Le Parisien

Een aantal privé-boseigenaren zullen al bomen schenken aan de wederopbouw van de iconische torenspits. ‘Het zal een kwestie van trots zijn als sommige van onze bomen worden gebruikt voor de Notre Dame’, aldus Jean-Paul Mével, die eigenaar is van een bos van 250 hectare in Bretagne. ‘Het toont ook aan dat onze bossen goed onderhouden worden en een aanwinst zijn voor het land.’

Lees ook: Assen onthullen geheime geschiedenis Notre-Dame

Meer