Franse speelgoedketen neemt Maxi Toys over

De historische familiale aandeelhouder van de Franse speelgoedgroep King Jouet neemt Maxi Toys grotendeels over. Daarmee worden 826 van de ruim 1.200 jobs van de Belgische speelgoedketen gered, zegt het Franse bedrijf dinsdag.

Het gaat om een overname door de historische aandeelhouder van King Jouet – de familie Gueydon – via de nieuwe juridische entiteit New MT (New Maxi Toys). De merknaam Maxi Toys blijft bestaan, het huidige management blijft op post en de keten zal autonoom worden geleid, luidt het.

20 Belgische winkels

New MT neemt twee derde van de activa van Maxi Toys over. De hoofdzetel blijft in het Henegouwse Houdeng-Goegnies en het depot dat daar gevestigd is, blijft operationeel. In totaal worden 22 van de 54 Belgische winkels overgenomen, in Frankrijk 95 van de 129. Daardoor worden in beide landen in totaal 826 banen gered.

In België worden 20 van de 26 Maxi Toys-vestigingen overgenomen en slechts 2 van de 28 Maxi Toys City-winkels, de vroegere vestigingen van Bart Smit, verduidelijkt een woordvoerster.

Complementair

Maxi Toys nam de Belgische winkels van Bart Smit begin vorig jaar over van het failliete Nederlandse Intertoys. Voor de overige winkels zoekt de curator nog naar een oplossing. Volgens Philippe Gueydon, de CEO van King Jouet, bieden onder meer ‘het complementaire karakter van de merken en netwerken’ en ‘de mogelijke synergieën’ perspectieven voor Maxi Toys.

‘Ons merk verkeerde in moeilijkheden, maar steunt op een gezonde en solide basis’, zegt Maxi Toys-CEO Alain Hellebaut. ‘De overname door New MT zal het in de eerste plaats mogelijk maken om het komende Sinterklaas- en kerstseizoen succesvol te maken.’

Corona

Maxi Toys vroeg in mei bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Het bedrijf is ‘zwaar getroffen’ door de coronacrisis en zag ‘geen andere oplossing’. Vijf mogelijke overnemers meldden zich. Uiteindelijk keurde de ondernemingsrechtbank in Bergen het overnamebod van New MT dinsdag goed, zegt King Jouet.

Alles samen telde Maxi Toys ruim 200 winkels in vier landen. Naast België en Frankrijk gaat het om Luxemburg en Zwitserland. De volledige groep stelde zowat 1.200 mensen tewerk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20