Speelgoedketen Maxi Toys vraagt bescherming tegen schuldeisers

De Belgische speelgoedketen Maxi Toys gaat in gerechtelijke reorganisatie. Het bedrijf ‘ziet geen andere oplossing’ door de coronacrisis.

De keten diende dinsdag een verzoekschrift in bij de ondernemingsrechtbank van Bergen voor Maxi Toys, Logitoys en Bart Smit. Door de beslissing staan er in België 550 jobs op het spel. Maxi Toys heeft ook winkels in Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg en plant ook voor Frankrijk bescherming aan te vragen. In totaal heeft de groep 200 winkels en 1.200 personeelsleden.

Ook bij Maxi Toys heeft corona lelijk huisgehouden. Alle 70 winkels zijn al anderhalve maand gesloten en dat heeft de situatie, die al niet erg rooskleurig was, er niet beter op gemaakt. ‘Tussen maart en mei daalde onze omzet met 30 miljoen euro en verdienden we 93 procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode’, zegt CEO Alain Hellebaut aan het persagentschap Belga.

Nieuwe investeerders

Hellebaut hoopt zoveel mogelijk jobs te kunnen redden en door deze procedure nieuwe investeerders te vinden. Maxi Toys is na een hele omzwerving in september vorig jaar opnieuw in handen van Mirage Group, het voormalige Blokker Holding, terechtgekomen.

Tot 2017 was Maxi Toys onderdeel van Blokker, maar de resultaten waren niet wat ze moesten zijn. Daarop besloot Blokker Holding de keten te verkopen aan de Britse investeringsgroep Alteri. Die verkocht het bedrijf in januari vorig jaar dan weer aan het Portugese Green Swan, dat er meteen ook de verlieslatende speelgoedketen Bart Smit in integreerde. Op dat moment ging het iets beter voor de groep, waarop Blokker, ondertussen omgedoopt tot Mirage Group, in september besliste om de ketens opnieuw over te kopen.

Het geluk was echter van korte duur. Het veelvuldig wisselen van aandeelhouder en de integratie van Bart Smit, in combinatie met een dramatisch kerstseizoen, wogen te veel op de resultaten. Maxi Toys maakte vorig jaar voor het eerst in zijn geschiedenis verlies. Vanaf dan ging het steil bergaf en de coronacrisis gaf het bedrijf het laatste duwtje.

Toch gaan de winkels maandag open, als de regering dat toestaat. ‘Voor de klanten verandert er niets’, klinkt het. Voorlopig blijft de keten zowel online als in bakstenen winkels haar speelgoed verkopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20