Franse regering plooit (deels) onder aanhoudende anti-pensioensbetogingen

De Franse premier Elisabeth Borne kondigde zaterdagavond aan enkele wijzigingen door te voeren aan de ingrijpende pensioenhervorming. Die bepaalt dat Fransen moeten werken tot 64 in plaats van 62 jaar. De plannen brachten de afgelopen weken miljoenen Fransen op straat om te betogen.

In het nieuws: Borne doet een kleine toezegging, in de hoop dat de Republikeinen de pensioenhervorming mee goedkeuren.

  • Concreet zullen de Fransen die op 20 en 21-jarige leeftijd begonnen werken, al op 63 op pensioen kunnen gaan. Dat verklaarde de premier aan het Franse weekblad Le Journal du Dimanche. De Fransen die voor hun 18 begonnen werken, kunnen al op 60 op pensioen; wie voor 20 jaar begon kan stoppen op 62-jarige leeftijd.
  • Met deze aanpassing wil Borne de meest vocale demonstranten sussen, maar vooral de reactie van Les Républicains, de partij opgericht door voormalig president Nicolas Sarkozy, is cruciaal voor Elisabeth Borne.
  • Zijn heeft de stemmen van de Republikeinen nodig in het parlement, om de pensioenhervorming erdoor te krijgen. Republikeins partijleider Eric Ciotti toonde zich eerder kritisch voor de hervorming, die alle Fransen aan dezelfde voorwaarden zou onderwerpen. Ciotti wil vermijden “dat zij die het vroegste zijn beginnen te werken het langste moeten bijdragen”.

De reactie: In het interview met LDD werd Borne ook gevraagd naar een reactie op de aanhoudende betogingen.

  • “We vragen een collectieve inzet van de Fransen. Ik snap dat dit reacties, weerzin en bezorgdheden opwekt. Maar ons doel is om de toekomst van ons pensioensysteem te verzekeren. Het is een vraag naar solidariteit tussen de Fransen, de generaties, om een van de pijlers van ons sociaal model te redden. Ik betreur het dat sommigen, vooral aan de linkerzijde, de misverstanden niet wegwerken”, zo verklaarde de premier.
  • De afgelopen weken vonden al verschillende betogingen plaats tegen de hervormingen van de regering. Ook op 7 en 11 februari worden opnieuw betogingen gepland. Frankrijk is een van de weinige Europese landen waar de pensioenleeftijd nog onder 65 ligt. In landen als België, Nederland en Duitsland ligt die zelfs op 67 jaar.
Meer