Eerste resultaten Franse presidentsverkiezingen: Le Pen grotendeels aan de leiding in overzeese gebieden, Macron leidt bij Franse kiezers in Amerika’s

Vandaag gaan de Fransen naar de stembus om hun nieuwe staatshoofd te kiezen. Emmanuel Macron (LREM, centrum) en Marine Le Pen (RN, uiterst rechts) staan in deze tweede ronde tegenover elkaar. De eerste definitieve resultaten zijn bekendgemaakt en Marine Le Pen ligt voor.

 • Kiezers in de overzeese gebieden, die officieel tot Frankrijk behoren, konden eerder stemmen dan kiezers in het continentale Frankrijk vanwege het tijdsverschil. LN24 en La Libre melden deze eerste definitieve resultaten.
  • In Guadeloupe behaalde Le Pen 69,60% of meer dan twee derde van de stemmen. Macron won 30,40%.
   Op Martinique is de kloof kleiner, maar Le Pen wint er nog altijd 60,87% van de stemmen, tegen 39,13% voor Macron.
  • In Guyana is de tendens bijna identiek, met 60,70% tegen 39,30%.
  • In de eerste ronde kwam de radicaal linkse Jean-Luc Mélenchon, die nu uit de race ligt, in deze drie gebieden nog als winnaar uit de bus, met meer dan 50% van de stemmen. Het onthoudingspercentage bedroeg zondag dan ook meer dan 60%.
  • Het deelnemingspercentage bedroeg 47,18% voor Guadeloupe, 45,45% voor Martinique en 38,89% in Guyana. Minder dan de helft van de kiezers ging naar de stembus. Deze resultaten kunnen daarom niet worden geïnterpreteerd als representatief voor Frankrijk.
  • Aan de andere kant van de wereld, in Polynesië, kwam Macron als eerste uit de bus met 51,81%. Le Pen behaalde 48,19%. De onthouding is ook daar hoog: 57,75%.
 • Onder Fransen op het Amerikaanse continent (waar ook eerder wordt gestemd vanwege het tijdsverschil), staat de aftredende president Emmanuel Macron grotendeels aan de leiding, zo blijkt uit de definitieve resultaten die door La Libre en LN24 zijn geraadpleegd. Deze stemming wordt ook gekenmerkt door een bijzonder hoog percentage onthoudingen.
  • In Argentinië behaalde Macron 89% van de stemmen. Le Pen behaalde slechts 11% van de stemmen. Het onthoudingspercentage is 79%. Hetzelfde geldt voor Brazilië, waar minder dan een kwart van de Fransen is gaan stemmen. 86% van hen koos voor Macron, en 14% voor Le Pen. In Chili is de verhouding 87-13, en in Colombia 91-9 (met een onthouding van 72%).
  • In het Caribisch gebied leidt Macron ook, maar het verschil is kleiner: 62% voor de zittende president in de Dominicaanse Republiek, tegen 38% voor de radicaal rechtse kandidaat. Het onthoudingspercentage is 72%.
  • In Noord-Amerika leidt Macron ook. In Canada (in Vancouver zijn de resultaten nog niet geteld) wint Macron met 86%, tegen 14% voor Le Pen. De onthouding is lager, namelijk 59%. In de VS (exclusief New Orleans en Chicago) leidt Macron met 92%, tegen 8% voor Le Pen. De onthouding is 64%.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20