Europa houdt adem in: Franse presidentsverkiezingen gaan van start met Macron als favoriet

De overzeese gebieden van Frankrijk trappen de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen af. De keuze tussen aftredend president Emmanuel Macron en zijn nationalistische uitdager Marine Le Pen wordt niet alleen bepalend voor de toekomst van Frankrijk, maar van heel Europa.

Omwille van de tijdsverschillen gaan de inwoners van de overzeese gebieden zaterdag al naar de stembus, wat ook betekent dat Macron en Le Pen geen campagne meer voeren. Het gros van de Franse kiezers stemt zondag.

Tweede keuze

Volgens analisten is de grote vraag in welke mate Macron en Le Pen, die woensdag nog in debat gingen, hun aanhangers van de tweede rij zullen kunnen mobiliseren om daadwerkelijk naar het stemhokje te trekken. De echte fans zullen wel opduiken, zo gaat de redenering, maar gaan ook de burgers voor wie Macron of Le Pen maar hun tweede of derde keuze is, eveneens de moeite doen om naar het stemhokje te trekken?

In de eerste ronde haalde Macron (La République en Marche) bijna 28 procent van de stemmen en Le Pen (Rassemblement National) ruim 23 procent. Dat betekent dat Macron voor 72 procent van de Fransen niet hun eerste keuze is.

De laatste peilingen geven Macron, die met de hulp van zijn huisfotografe Soazig de la Moissonnière zelfs zijn borsthaar in de campagnestrijd gooide, een voorsprong van circa 14 punten tegenover Le Pen: circa 57 procent tegenover 43 procent. Daarmee scoort de aftredende president beduidend beter dan vlak na de eerste kiesronde, toen een nek-aan-nekrace voorspeld werd.

Europa houdt adem in

De peilingen voorafgaand aan die eerste ronde bleken een goede voorspeller van de uiteindelijke uitslag. Toch durven de meeste politieke waarnemers een overwinning van Le Pen niet uit te sluiten.

Zij staat voor een nationalistische koers, terwijl Macron uitgesproken pro Europa is. Het mag dan ook niet verwonderen dat de regeringsleiders van Duitsland, Spanje en Portugal in de krant Le Monde de Franse kiezers oproepen om voor Macron te stemmen, zonder hem bij naam te noemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20