Franse parfumregio ziet toekomst door klimaatverandering bedreigd

Net zoals een groot aantal andere sectoren, dreigt ook de parfumindustrie rond de Franse stad Grasse door de veranderende weersomstandigheden bedreigd te worden. Volgens een aantal partijen zal de sector naar een artificiële productie moeten overschakelen om het hoofd boven water te kunnen houden, maar dat stuit in Grasse op zwaar verzet.

Waarom is dit belangrijk?

Grasse wordt erkend als een wereldwijd leider in de parfumsector. Vijf jaar geleden plaatste Unesco de parfumcultuur van de Franse regio op zijn lijst met immaterieel cultureel erfgoed. Maar deze traditie wordt nu door de klimaatverandering bedreigd. Extreme weerpatronen zoals droogtes, hittegolven en overvloedige regenval hebben de bloementeelt steeds moeilijker gemaakt.

Werelderfgoed: Sinds de zeventiende eeuw staat Grasse wereldwijd bekend om zijn geurige bloemen. De stad, gelegen in het achterland van de Franse Rivièra, geniet van een microklimaat waarin velden met meiroos, tuberoos, lavendel en jasmijn kunnen bloeien.

 • Een aantal grote luxemerken, waaronder Dior en Chanel, behoren tot het vaste klantenbestand van de lokale bloementelers. Er wordt in de sector met bijzonder hoge bedragen gewerkt. Jasmijn uit Grasse haalt op de markt een duurdere prijs dan goud.
 • De klimaatverandering dreigt Grasse echter met grote problemen te confronteren. De voorbije zomer had de regio te kampen met extreme droogte, waardoor sommige producenten bijna de helft van hun oogst verloren. Hoge temperaturen tasten de toekomstige kwaliteit van rozen aan en maken de groei van sommige bloemen, zoals tuberoos, onmogelijk.
 • Grasse is echter niet alleen. Over de hele wereld worden grondstoffen voor parfums bedreigd door steeds extremere weerpatronen.
  • Vanille, een belangrijke grondstof voor de industrie, is bijzonder zwaar getroffen. De vanilleteelt, die vooral op het Afrikaanse continent is gesitueerd, is de voorbije jaren herhaaldelijk door hittegolven getroffen.
  • Zes jaar geleden vernietigde een cycloon in Madagaskar 30 procent van de oogst, waardoor de prijs van het product tot meer dan 600 dollar per kilogram steeg.

Synthetische alternatieven: “Klimaatverandering heeft misschien geen invloed op de geur van parfum, maar in ieder geval wel op de prijs van het product”, betoogt Benoit Verdier, een van de oprichters van het parfumhuis Ex Nihilo Paris.

 • “De kosten voor grondstoffen zoals vanille en saffraan hebben, als gevolg van de beperkte aanvoer door klimaatgerelateerde droogte en rampen, een sterke stijging laten optekenen. Hierdoor zal het mogelijk noodzakelijk worden om op synthetische alternatieven over te stappen.”
 • “Er hangt in Grasse uiteraard een romantische mystiek rond parfum, maar de activiteit is niet altijd duurzaam.”
  • De gewassen voor parfums vergen veel water en eisen grote oppervlaktes land op. Bovendien zorgt het verschepen van de grondstoffen over de hele wereld voor een aanzienlijk uitstoot van koolstofdioxide. Het valt duurzamer uit om de parfums in het laboratorium te produceren.”
  • De parfumproducenten van Grasse zijn het daarmee echter duidelijk oneens. “We verbruiken eigenlijk heel weinig water”, zegt Carole Biancalana, oprichter van de organisatie Les Fleurs d’Exception du Pays de Grasse.
  • Deze organisatie vertegenwoordigt de producenten uit de regio en heeft tot doel de biodiversiteit van de regio te beschermen. “Biodiversiteit is een van de sterkste wapens tegen de klimaatverandering”, betoogt Biancalana. “De producenten in de regio hebben aanzienlijke inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat hun gewassen milieuvriendelijk zijn.”

Onafhankelijkheid: Inmiddels krijgen lokale producenten al wel ondersteuning van een aantal grote parfumfabrikanten.

 • Maar ook hier schuilt volgens Armelle Janody, voorzitter van Les Fleurs d’Exception du Pays de Grasse, een aantal bedreigingen. “De fabrikanten helpen bij het onderzoek en initiatieven die de sector moeten helpen zich aan de gewijzigde omstandigheden aan te passen”, erkent Janody.
 • “Dit is immers ook voor hun toekomst van essentieel belang. Maar die steun mag de autonomie en soevereiniteit van de telers niet ondermijnen.”
 • “Gevreesd moet worden dat de parfumfabrikanten een grotere controle over de productiemiddelen zullen opeisen. Deze merken willen hun parfums met onze geschiedenis en ons erfgoed associëren, maar willen vaak alles veranderen. Wij willen echter geen dienaren van de industrie zijn.”

(nd)

Meer