De dalende consumptie en stijgende inflatie in Frankrijk hebben er volgens economen voor gezorgd dat de economische groei voor het eerste kwartaal van het jaar uitkwam om 0 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Institut National de la Statistique et des Études Économiques (Insee).
In het laatste kwartaal van 2021 kon het Franse bbp nog een groei van 0,8 procent optekenen. De Franse economie zou zich hebben hersteld van de coronacrisis, zo stelden economen. Ze groeide vorig jaar namelijk met 7 procent, ongezien in 52 jaar tijd.
Het nationale statistiekbureau Insee had voor het eerste kwartaal van dit jaar een groei van 0,3 procent voorspeld, maar komt daar nu op terug. Er is nulgroei volgens Insee. Dat is volgens het statistiekbureau te wijten aan sterk gedaalde consumptie van de huishoudens. Economen hadden verwacht dat die consumptie juist zou aantrekken aan het begin van het jaar.
De naweeën van Omikron-golf hebben in januari voor stijgende prijzen gezorgd. En de uitbraak van de oorlog in Oekraïne eind februari heeft de energiekosten voor gezinnen alleen maar doen toenemen.
De inflatie in Frankrijk wijkt niet af van zijn opwaartse trend. In februari stond ze op 3,6 procent, in maart op 4,5 procent en in april komt ze nog hoger uit, op 4,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de jaren 1980.
“Consumenten maken zich zorgen”
“De Franse groeimotor is tot stilstand gekomen, terwijl hij nauwelijks was teruggekeerd naar het niveau van voor de coronacrisis”, zo citeert Euronews Ana Boata, hoofd Economisch Onderzoek bij Allianz Trade. “Dit toont aan dat consumenten zich zorgen maken over prijsstijgingen en het verlies van koopkracht.”
Toch zijn er “veerkrachtige factoren” in de Franse economie, zegt Boata. Als voorbeeld noemt ze de sterke weerstand van de bouw- en investeringssector.
Banque de France, de Franse centrale bank, had eerder deze maand zijn prognose voor het eerste kwartaal ook al verlaagd van een groei van een halve procent naar een groei van 0,25 procent.
“Nadat het bbp in het derde trimester van 2021, vroeger dan het Europese gemiddelde, is teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis, zal het blijven groeien”, maar op een “meer gematigde manier, als gevolg van het internationale klimaat”, zei de bank begin april in haar maandelijkse conjunctuurenquête.
(ns)