Franse beurswaakhond legt Bloomberg boete van 5 miljoen euro op

De Franse beursregulator AMF beschuldigt het financieel persagentschap ervan informatie te hebben verspreid ‘waarvan het had moeten weten dat ze vals was’ en waardoor het aandeel van de groep Vinci drie jaar geleden diep in het rood ging. Bloomberg gaat in beroep tegen de beslissing.

Te midden van de beursdag op 22 november 2016 verspreidde het Parijse bureau van Bloomberg informatie uit een vals persbericht. Dat persbericht stelde onder meer dat er bij het bouwbedrijf Vinci ernstige boekhoudkundige onregelmatigheden werden vastgesteld, waardoor het bedrijf verlies in plaats van winst zou hebben geboekt in 2015 en het eerste kwartaal van 2016, en de financieel directeur zou worden ontslagen.

Nadat Bloomberg de informatie had verspreid, en meerdere media het nieuws hadden overgenomen, zakte de koers van Vinci met 18,28 procent. De waakhond zegt dat hij bij de beslissing om Bloomberg te beboeten onder meer rekening heeft gehouden met de persvrijheid. Maar omdat Bloomberg de journalistieke regels ‘zelf niet in acht genomen heeft, omdat de informatie niet geverifieerd werd voor publicatie’, kunnen de journalisten in dit geval geen bescherming genieten.

In een reactie laat Bloomberg weten de beslissing van het AMF te betreuren. Het persagentschap zegt net als Vinci slachtoffer te zijn geweest van ‘deze gesofisticeerde hoax’ en tekent beroep aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20