Voortaan loopt u misschien wel letterlijk met een stukje erfgoed onder de arm van de boulangerie naar uw vakantiehuis. Franse bakkers willen de baguette namelijk laten opnemen in de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.
De unieke mix van tarwebloem, water, gist en zout – plus een snuifje vakmanschap – heeft bijna een even grote symbolische waarde voor Frankrijk als de Eiffeltoren. Een symboliek die Franse bakkers nu ook willen verzilveren: de Confederatie van Franse bakkers heeft namelijk een aanvraag ingediend om de baguette toe te voegen aan de Unesco-lijst met immaterieel cultureel erfgoed.
Of het stokbrood de lijst haalt voor Frankrijk, is nog niet zeker. Het krokante culinaire item moet wedijveren met twee inheemse concurrenten: het wijnfestival van Biou d’Arbois in de Jura en de verzinkte daken van Parijs. De Franse minister van Cultuur zal in maart een aanbeveling doen aan de Franse president.
Concurrentie van supermarkten
De bakkers argumenteren dat een erkenning door Unesco ervoor zou zorgen dat kennis en vakmanschap die al generaties lang worden doorgegeven, het iconische stokbrood kunnen beschermen tegen ‘bedriegers’ wereldwijd. In Frankrijk worden dagelijks zo’n 6 miljoen baguettes verkocht. Desondanks ziet Dominique Anract, voorzitter van de bakkersfederatie, deze culturele gewoonte bedreigd, met zo’n 30.000 bakkers die sinds de jaren 50 moesten sluiten door concurrentie van supermarkten. ‘Het eerste dat we vragen aan een kind, is om een baguette te gaan kopen bij de bakker. We zijn het aan onszelf verplicht deze gewoonte te beschermen’, klinkt het.
Cultureel versus Werelderfgoed
De lijst voor cultureel immaterieel erfgoed van Unesco werd opgericht in 2003, en zet culturele tradities, gebruiken en rituelen van landen in de spotlights. Onder meer de Napolitaanse pizza en de Belgische biercultuur staan op die lijst. Ook het carnaval van Aalst stond er enkele jaren op, nadat het zichzelf van die lijst liet schrappen in 2019. Het immaterieel cultureel erfgoed fungeert onafhankelijk van de lijst met Unesco Werelderfgoed, met concrete plaatsen wereldwijd, die al sinds 1972 bestaat. (evb)