Napolitaanse pizza is nu Werelderfgoed van de Unesco

De kunst om een Napolitaanse pizza te bereiden behoort sinds donderdag tot het immaterieel Werelderfgoed van de Verenigde Naties (Unesco). De instelling herhaalt dat de bereiding van pizza verschillende onderdelen omvat, waaronder het in de lucht gooien van het deeg. 

De originele pizza margherita werd voor het eerst in de Italiaanse stad Napels gemaakt. Die heeft een dunne korst en bevat 3 basisingrediënten: tomatensaus, mozzarella en basilicum. Die staan voor de kleuren van de Italiaanse vlag (rood, wit en groen).

De pizza wordt gebakken in een steenoven die is aangemaakt met hout en een temperatuur van 485 graden Celsius heeft bereikt. Het bakken mag niet langer duren dan 60 tot 90 seconden.  

De kunst van het pizzabakken gaat terug tot de zestiende eeuw, maar de margherita werd pas in 1889 bedacht door een Napolitaanse kok. Dat gebeurde ter gelegenheid van het bezoek van de toenmalige Italiaanse koningin Margherita aan Napels. 

Volgens de Unesco werken vandaag 3.000 pizzaiuolo of pizzabakkers in Napels. De Italiaanse minister van landbouw sprak op Twitter over een grote overwinning.

De Napolitaanse pizza wordt op de Unesco-werelderfgoedlijst voor cultuur o.a vergezeld van de Belgische biercultuur (met 1.500 bieren), Turkse koffie en Kroatische peperkoek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20