Franse Alyzia SAS vervangt Swissport op Brussels Airport

Het Franse bedrijf Alyzia SAS krijgt een tijdelijke licentie om de activiteiten van het failliete Swissport over te nemen.

Alyzia SAS krijgt een tijdelijke licentie van zes maanden voor bagage- en platformafhandeling op Brussels Airport, in afwachting van de normale selectieprocedure voor een nieuwe afhandelaar ter vervanging van Swissport Belgium. Dat heeft de luchthaven van Zaventem vrijdag gemeld.

Start 1 juli

Het Franse bedrijf zal op korte termijn de onderhandelingen starten met de luchtvaartmaatschappijen en de nodige stappen zetten om personeel aan te werven, klinkt het. Alyzia SAS zal, mits goedkeuring van het directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit, op 1 juli starten.

Alyzia is momenteel bekend als bagageafhandelaar voor verschillende Franse luchthavens zoals Nantes en Bordeaux, maar vooral op Parijs-Charles de Gaulle. Het bedrijf stelt 5.000 medewerkers te werk en bedient 80 luchtvaartmaatschappijen.

Swissport failliet

Op 9 juni legde de bagageafhandelaar de boeken neer na aanhoudende financiële problemen. De verspreiding van het coronavirus, dat de vliegtuigen aan de grond hield, gaf de doodsteek. 1.500 mensen verloren hun job, het cargo-gedeelte van Swissport kan wel nog verder opereren.

Brussels Airport stond daarmee, net voor de heropening van de grenzen en een heel bijzonder toeristisch seizoen, voor een dilemma. Swissport moest sowieso vervangen worden. Het bedrijf verzorgde zowat 60 procent van de bagage op Brussels Airport.

Of Alyzia van plant om ex-werknemers van Swissport over te nemen, dan wel eigen personeel naar Zaventem te brengen, is niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20