Frans televisiebedrijf Banijay neemt Nederlandse Endemol over

Het Nederlandse productiehuis Endemol Shine komt in handen van het Franse Banijay. Met de fusie ontstaat de grootste onafhankelijke televisieproducent ter wereld.

Endemol Shine Group is bekend van tv-programma’s zoals ‘Big Brother’, ‘Masterchef’, ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ en ‘Dancing with the Stars’. Ooit begonnen als een Nederlands productiehuis, heeft Endemol Shine Group (ESG) doorheen de jaren verschillende eigenaars gehad. Tot begin dit jaar was ESG een joint-venture van filmproducent 21st Century Fox en investeerdersgroep Apollo Global Management.

Met de overname van 21st Century Fox door Disney, is de Amerikaanse entertainmentreus nu voor de helft eigenaar van Endemol Shine Group. De andere 50 procent is nog altijd in handen van Apollo Global Management. In 2017 mocht Endemol Shine Group een omzet van 1,84 miljard euro noteren.

Banijay had al eerder interesse

Overnemer Banijay is producent van televisieformats zoals ‘Expeditie Robinson’ en ‘Temptation Island’. De sectorgenoot had in 2018 al interesse in Endemol, toen de Nederlandse groep ook in de etalage stond. Toen stonden de hoge vraagprijs en de schulden van Endemol een overname in de weg.

Nu komt die samensmelting er toch. Banijay heeft 2 miljard euro veil voor Endemol Shine Group: 250 miljoen euro voor het bedrijf op zich, met daarbij een schuldovername van 1,75 miljard euro. Samen zullen de bedrijven een omzet van circa 3 miljard euro draaien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20