Frans dorp krijgt prototype van de Hyperloop

Het Franse dorp Droux, gelegen in de regio Haute-Vienne, krijgt mogelijk een testcircuit van de hyperloop op zijn grondgebied. Het Canadese bedrijf Transpod, dat tegen het einde van volgend decennium een eerste commerciële hyperloop-verbinding wil lanceren, heeft immers aangekondigd een aanvraag voor de aanleg van een testcircuit in Droux, een dorp met minder dan vierhonderd inwoners, te zullen indienen.

TransPod heeft voor zijn project bij Amerikaanse en Italiaanse investeerders al een bedrag van nagenoeg 50 miljoen euro opgehaald. In Frankrijk is echter niet iedereen even gelukkig met de mogelijke komst van het project.

Drie kilometer

De hyperloop is een idee van Elon Musk, oprichter van Tesla en Spacex, om goederen en personen in capsules met snelheden tot 1.000 kilometer per uur door een stelsel van vacuümbuizen te vervoeren. Verscheidene bedrijven werken aan de praktische toepassing van het concept.

Eén van die partijen is de Canadese groep TransPod, die al enkele tijd op zoek is naar een locatie voor een proefopstelling waar experimenten met de technologie zouden kunnen worden uitgevoerd. Een lobbygroep lokale politici uit de Haute-Vienne, de regio rond de stad Limoges, heeft bij het bedrijf met succes een terrein in het dorp Droux aangeboden.

TransPod zou nog dit jaar met de bouw van de proefopstelling, langsheen een verlaten spoorlijn, willen beginnen. De onderneming zegt voor het testproject een budget van 21 miljoen euro te hebben voorzien. Het Canadese bedrijf wil in Droux een proeftraject van ongeveer drie kilometer aanleggen. Dat is op dit ogenblik naar eigen zeggen de langste hyperloop-constructie ter wereld.

Volgens de lobbygroep Hyperloop Limoges kan het project de regio belangrijke voordelen bieden. Transpod heeft aangekondigd in de herfst bekend te zullen maken welke Franse en internationale partners voor het project zullen worden aangetrokken.

Milieu

“De overheid moet aan een dergelijk project zijn steun verlenen, ongeacht het succes dat de hyperloop al dan niet zal hebben als vervoermiddel van de toekomst,” zegt Raphael Le Mehaute, prefect van de Haute-Vienne. “De komst van een hightech-onderzoekscentrum van dit niveau kan bijzonder veel betekenen voor de uitstraling van de regio.”

Niet iedereen deelt echter het optimisme van prefect Le Mehaute en de lobbygroep. Een aantal bewoners van de regio vreest immers voor geluidsoverlast, terwijl tegelijkertijd wordt gewezen op mogelijke negatieve gevolgen voor de landelijke omgeving in de Haute-Vienne, de regio rond de stad Limoges. Ook de effecten op het leefmilieu moeten nog worden onderzocht.

De Franse Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF) heeft al geïnvesteerd in het bedrijf Virgin Hyperloop One, dat recent heeft aangekondigd in Spanje een onderzoekscentrum te bouwen. In de Spaanse site zou een bedrag van 500 miljoen dollar worden geïnvesteerd.

In de Franse stad Toulouse heeft de Amerikaanse onderneming Hyperloop Transportation Technologies al een onderzoekscentrum geopend.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.