De ‘Hyperloop’: het supersnel transportmiddel waarover iedereen het plots heeft

Elon Musk, die eerder al krantenkoppen haalde met zijn autobedrijf Tesla, zijn ruimteverkenningsbedrijf SpaceX en zijn zonne-energiebedrijf SolarCitystelt volgende maand zijn nieuwste idee aan de wereld voor: de ‘Hyperloop’, een uiterst snel, veilig, goedkoop en groen transportsysteem dat gebruikt maakt van een elektromagnetische tunnel.

Op 12 augustus zal de topondernemer nieuwe details bekendmaken over zijn futuristisch transportsysteem dat hij vorig jaar voor het eerst vermeldde.

Volgens Fast Company beschreef hij het toen als “een combinatie van de Concorde, een railgun en een airhockeytafel”.

De ‘Hyperloop’ zou drie- tot viermaal sneller zijn dan een hogesnelheidstrein en dubbel zo snel als een vliegtuig. Hij zou ook immuun zijn voor de weersomstandigheden en goedkoper zijn dan eender welke andere vorm van transport. Daarbovenop beweert Musk dat de Hyperloop zichzelf zou kunnen aandrijven via zonnepanelen.


Het klinkt als een droom, maar het is wel degelijk mogelijk denkt Jay Yarow van Business Insider. In 1972 al ontwikkelde de wetenschapper R.M. Salter immers een plan voor zo’n elektromagnetisch transportsysteem. Salter meende destijds dat de technologie van toen al volstond om zoiets te bouwen, maar dat er onoverkomelijke politieke uitdagingen in de weg stonden.

Laat ons dus hopen,” aldus nog Yarow, “dat Musk, wanneer hij zijn meesterplan voor de Hyperloop volgende maand volledig uit de doeken doet, ook aandacht schenkt aan hoe hij lokale, staats- en federale overheden gaat overtuigen. Zonder politieke steun zal er immers even weinig van de Hyperloop in huis komen, net als van [het plan van R.M. Salter].”

Ook ET3, een bedrijf in Colorado, werkt aan een hogesnelheidstunnelsysteem en zou volgens Yahoo eind dit jaar al een eerste prototype klaar hebben.

Meer