Frankrijk waarschuwt voor Bretoense variant coronavirus die door test soms niet wordt opgemerkt

De Franse overheid heeft gewaarschuwd voor een nieuwe variant van het coronavirus. Die zou in staat zijn om de klassieke PCR-testen te omzeilen en wordt daarom soms niet opgemerkt. De nieuwe variant is voor het eerst vastgesteld in Bretagne. Momenteel zijn er nog geen aanwijzingen dat de Bretoense variant besmettelijker is.

We hadden al onder andere de Britse, de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant van het coronavirus, maar nu zou er ook een Bretoense variant zijn. Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat het in de Franse regio Bretagne een nieuwe coronavariant heeft ontdekt.

PCR-testen

Die nieuwe variant zou zijn ontdekt in een cluster van gevallen in een ziekenhuiscentrum in de gemeente Lannion. Opvallend daarbij is dat een deel van die besmettingen niet opgemerkt waren door de PCR-testen. Medewerkers van onderzoekscentrum Institut Pasteur – het Franse Sciensano – proberen nu te achterhalen hoe dat komt. Waarschijnlijk hebben genetische modificaties ertoe geleid dat de nieuwe variant moeilijker te detecteren is met de huidige testen.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid laat in zijn persmededeling wel weten dat er op dit moment geen enkele aanwijzing is dat deze Bretoense variant besmettelijker of dodelijker is dan de andere varianten.

Natuurlijk proces

Het ontstaan van varianten of mutaties van virussen is een natuurlijk proces. Enkel als die variaties het virus besmettelijker of dodelijker maken, of zorgen dat het de bestaande vaccins kan omzeilen, is er reden tot paniek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20